Debatt
MUF: Riktiga feminister röstar höger!
Unga feminister företräder en linje som mer liknar en avknoppning av marxism än en ideologi för ökad jämställdhet, skriver Matilda Ekeblad, distriktsordförande MUF Östergötland, i en replik på Unga Feminister.
Publicerad: 22 maj 2019, 11:44
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I äldreomsorgen är över 70 procent av företagsledarna kvinnor. Foto: Colourbox/Børge Sandnes
Replik. Idén som Elvira Johansson och Unga feminister presenterar; att feminism inte kan gå ihop med liberalism eller frihetlig konservatism, grundar sig inte i några faktiska motsatsförhållanden. Kvinnor är i första hand människor, således borde ha lika goda förutsättningar som män att frodas i ett samhälle som prioriterar frihet och tillväxt.
Unga feminister företräder en linje som mer liknar en avknoppning av marxism än en ideologi för ökad jämställdhet. Är man marxist tycker man att liberalism och frihetlig konservatism är dåligt, oavsett hur mycket bättre samhällen som anammat dess värderingar och system har fått det.
Att Johansson skäms när MUF föreslår bidragstak och rut-avdrag stärker bara tesen att Unga Feminister driver den typ av symbolpolitik som hon menar att vi brukar anklaga dem för. Att vara mot privata alternativ i välfärden och rut-avdrag är inte feminism, det är kvinnoförakt. I välfärdssektorn är det dubbelt så stor andel av direktörerna som är kvinnor jämfört med övriga näringslivet. Bara i äldreomsorgen är över 70 procent av företagsledarna kvinnor. Därför är det anmärkningsvärt att Feministiskt initiativ och övriga partier på vänsterkanten jobbat hårt för att driva dessa företag till konkurs.
För att stoppa fattigdomsfällorna för kvinnor måste bidragspolitiken förändras, vilket inte Unga Feminister förstår. Det måste alltid löna sig för familjer att kvinnor arbetar. Det gör det inte idag. Alliansregeringens jobbskatteavdrag gynnade främst deltidsarbetande eller bidragsberoende kvinnor. För familjer med lägre inkomster gör förbättringar i skatte- och bidragssystem mest skillnad.
Unga feminister och Feministisk initiativs politik bidrar till det utanförskap och den segregation som Elvira Johansson beskriver i sin text. Det största integrationsproblemet idag är bidragsberoende. För det handlar inte bara om bidraget som inkomstkälla, det handlar om avsaknaden av kolleger och samtal på fikarasten. Det handlar om barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet. Det handlar om känslan av att bidra till samhället.
Samtidigt som Johansson utmålar det som att klyftorna är det största problemet i Sverige underskattar hon värdet av ett jobb. De största klyftorna i Sverige idag är mellan dem som har jobb och de som inte har det. Det är skrattretande att tro att en omfördelande skattepolitik är lösningen på problemet. Det är beklagligt att Unga Feminister fokuserar på att beskatta dem som jobbar i stället för att få fler att bli självförsörjande och bidra till det gemensamma.
Ett fungerande skyddsnät är beroende av skattemedel. Det som vänstern ofta glömmer bort är att staten inte har en krona. Alla pengar som staten tar in till välfärden kommer från företagsamma människor, arbetsgivare och arbetstagare. De kommer från strävsamma människor som går till jobbet varje dag och tjänar pengar.
Att vara feminist handlar att tro på individer, att inte se kvinnor som ett kollektiv eller som offer. För feminism handlar inte om vänsterns krav på lika utfall – det handlar om lika möjligheter. Det handlar om att frihet är en rättighetsfråga – friheten att forma sitt eget liv. Unga feministers politik klumpar istället ihop kvinnor till ett kollektiv som är beroende av staten. Riktiga feminister röstar höger!
Matilda Ekeblad, distriktsordförande MUF Östergötland
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.