söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MUF: Nej till EU-skatt och fler regleringar

När EU är som bäst, bidrar unionen till tillväxt, handel och nya möjligheter. En plattform som stärker Sverige. Men många av besluten måste fortsättningsvis fattas hemma hos oss. Därför är det oroväckande att politiska krafter och företrädare vill ge upp den svenska självbestämmanderätten genom att ge EU beskattningsrätt som skulle leda till högre skatter, skriver företrädare för MUF.

Publicerad: 17 maj 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ge inte mer makt till Bryssel. Foto: Colourbox/#229511


Ämnen i artikeln:

ModeraternaMUFEkonomisk politikSkatter

Den europeiska unionen bygger på samarbete samtidigt som medlemsländerna är autonoma i många frågor. Precis så ska det vara. Vi ska värna om EU men EU ska också syssla med rätt saker. Det är så vi stärker samarbetet.

Nu haglar förslag från Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att ge mer makt till Bryssel. Liberalerna vill exempelvis att EU ska ha rätt att beskatta svenska medborgare och företag, något som idag är olagligt. Detta utan att riksdagen eller regeringen skulle ha någonting att säga till om. Det är så långt ifrån ett frihetligt och frivilligt samarbete man kan komma och en farlig väg att gå.

Vi vill inte att andra länders politiker ska få bestämma över Sveriges skatter, föräldraförsäkringar, a-kassa eller abortlagstiftning. Det är viktigt att vi värnar om den svenska självbestämmanderätten. Det ska sägas att det idag redan finns en överenskommelse mellan EU-länderna om vissa gemensamma skatteregler. Dessa existerar för att vi ska kunna säkerställa och underlätta en gemensam marknad och hedra den fria rörligheten för bland annat varor och tjänster.

Att ta steget längre och beskatta medborgare, utöver den medlemsavgift vi betalar till unionen, är en helt annan fråga. Att socialister vurmar för högre skatter är en gammal sanning men att det finns människor som kallar sig liberaler som slår ett slag för att människor ska beskattas mer – då är det något som har gått fel. För oss moderater är frågan om skatt solklar: vi vill inte se EU-skatt på deklarationen.

EU och Bryssel beskylls ofta för byråkrati och regler som försvårar för svenska företagare. Onödigt regelkrångel är precis vad det låter som, onödigt, och det har aldrig varit positivt för någon. Därför vill vi moderater vill minska regelkrånglet och det är bra att Moderaterna går till val på att ta bort 1 000 byråkratiska regler.

EU gör mycket rätt och Sverige gör mycket bra i EU – vi behöver bara fokusera på rätt saker. Skattehöjningar och regelkrångel hör inte till rätt fokus.

Benjamin Dousa, förbundsordförande, MUF

Carl Nordblom, distriktsordförande, MUF Stockholm

Joanna Lewerentz, förste vice distriktsordförande, MUF Stockholm

Oliver Rykatkin, andre vice distriktsordförande, MUF Stockholm

Charlotte Törnstrand, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Hugo Laigar, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Nils Annink, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Olof Peterson, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Patrik Rahm, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Sissela Nordblom, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Timothy Chapman, distriktsstyrelseledamot, MUF Stockholm

Rebecca Nordin Vainio, ordförande, MSU Stockholm

Gabriel Lagerström, vice ordförande, MSU Stockholm

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet (MUF)

Carl Nordblom, distriktsordförande, MUF Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev