Debatt
MUCF: Unga hbtqi-personer behöver fler fysiska mötesplatser
Unga hbtqi-personer har ett stort behov att träffas på fritiden. Men i dag finns endast mötesplatser i 43 kommuner, skriver MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.
Publicerad: 6 maj 2021, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Många unga hbtqi-personer avstår en fritidsaktivitet av rädsla för att bli dåligt bemötta, skriver Lena Nyberg. Foto: Linnea Bengtsson
Stora delar av Sveriges saknar mötesplatser för unga hbtqi-personer. En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) visar att de endast finns i 43 av Sveriges 290 kommuner. 30 av de 66 mötesplatserna återfinns i storstadsregionerna. I landsbygdskommuner saknas de helt.
Det är oroande fakta. Skolstängningar, digital undervisning, social distansering och en tuffare situation på arbets- och bostadsmarknaden kan leda till ett ökat utanförskap och psykisk ohälsa. Unga som redan befinner sig i utsatta situationer riskerar att drabbas särskilt hårt.
Unga hbtqi-personer är särskilt utsatta. De känner ofta större otrygghet, utsätts för mer våld och drabbas oftare av psykisk ohälsa än andra unga. De har dessutom sämre ekonomiska förutsättningar och sämre tillgång till sociala skyddsnät. Många avstår en fritidsaktivitet av rädsla för att bli dåligt bemötta.
Under pandemin har flera mötesplatser för unga hbtqi-personer tvingats att pausa eller ställa om sin verksamhet. Det har också blivit svårare att starta eller etablera nya mötesplatser.
Samtidigt ökar behovet av tillgängliga, trygga och stärkande fritidsaktiviteter. Aktörer som arbetar med unga hbtqi-personers fritid larmar om att det finns ett stort behov att träffas fysiskt – inte minst för dem som inte har stöd eller är öppna med sin identitet hemma. De kan ha svårt att delta i digitala mötesplatser hemifrån.
Flest mötesplatser för unga hbtqi-personer finns i Västra Götalandsregionen. Ungefär hälften av mötesplatserna är lokaliserade i Göteborg där kommunfullmäktige bland annat antagit en fyraårig hbtq-plan (2017–2021).
I Stockholms län finns Sveriges första mötesplats för unga hbtqi-personer, Egalia, som startade 2019. MUCF identifierade i höstas totalt 16 mötesplatser i länet: i Norrtälje, Stockholm, Sollentuna och Nacka. Övriga 22 kommuner saknar mötesplatser för unga hbtqi-personer. På grund av bristande finansiering har nu en av två mötesplatser i Nacka fått stänga. Även den andra är i riskzonen. Ytterligare en mötesplats, den i Skärholmen, hotas av nedläggning.
I Skåne finns mötesplatser i bara sex av länets 33 kommuner: Malmö, Helsingborg, Klippan, Kristianstad, Lomma och Lund. Mötesplatsen i Malmö är en av få i Sverige som har öppet flera dagar i veckan.
Nyligen gav regeringen MUCF i uppdrag att fördela 2,4 miljoner kronor i projektbidrag för att främja mötesplatser. Bidraget kan sökas av trossamfund, ideella föreningar och stiftelser.
Det är viktigt att skapa fler mötesplatser för unga hbtqi-personer i hela vårt land och att de som redan finns får förutsättningar att fortsätta bedriva sin verksamhet. Alla unga har rätt till en meningsfull och utvecklande fritid.
Lena Nyberg, generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.