lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MP: Skapa fler bostäder i de fastigheter vi redan har

Det behövs initiativ för att skapa bostäder i fastigheter, som tidigare använts för handel eller som arbetsplatser, skriver miljöpartisterna Karin Svensson Smith och Shahad Lund.

Publicerad: 27 maj 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den största resurseffektiviseringen i bygg- och fastighetsbranschen kan ske genom att befintliga fastigheter utnyttjas bättre,” skriver Karin Svensson Smith och Shahad Lund.

Foto: Emma-Sofia Olsson/TT, Pressbilder


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenKlimatarbetetBostadspolitikMiljöpartiet

Eftersom bostadsbyggnation har en mycket stor klimatpåverkan borde hus som redan finns användas mer effektivt i stället för att låta nyproduktion av bostäder vara enda metoden för att motverka bostadsbrist. 

Bristen på bostäder kan aldrig byggas bort, eftersom underskottet framför allt gäller billiga bostäder och nyproduktion är dyrt. Ett dåligt utnyttjat bostadsbestånd får dock konsekvenser för såväl arbetsmarknad som den regionala tillväxten och de individer som inte har möjlighet att bo i enlighet med sin livsfas.

Ett sätt att tillgodose bostadsbehovet är att underlätta för flyttkedjor. När det skapas projekt som är attraktiva för äldre, gärna i närheten av där de bor i dag och nära ett lokalt centrum med bra service, skapas långa flyttkedjor med positiva effekter för alla. När människor över 55 år flyttar lämnar de ofta en större lägenhet eller villa som blir tillgänglig för exempelvis en småbarnsfamilj, som i sin tur kanske lämnar en mindre lägenhet där en ung person kan flytta in. 

LÄS OCKSÅ: Ta tag i de växande klyftorna på bostadsmarknaden, Stenevi 

Även om staten genom ändrade beskattningsregler har störst möjlighet att påskynda flyttkedjor kan kommunen hjälpa till med bostadsmatchning/förmedling för äldre och flytthjälp.

Kontorslokaler och andra verksamhetslokaler nyttjas bara till cirka 10 procent, enligt Ingenjörsvetenskapsakademin (Iva) som inom projektet ”Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi” tagit fram en rapport där ett fyrtiotal aktörer från akademi, näringsliv, kommuner, myndigheter, finansiell sektor och civilsamhälle har bidragit. Den största resurseffektiviseringen i bygg- och fastighetsbranschen kan ske genom att befintliga fastigheter utnyttjas bättre. På uppdrag av regeringen har Boverket 2020 utrett förutsättningarna för omvandling av lokaler till bostäder. Många arbetsgivare överväger att mer permanent använda sig av distans- och hemarbete i sina verksamheter även efter att covid 19-restriktionerna upphört. E-handeln har fått en rejäl skjuts under pandemin med stora effekter för detaljhandeln. 

LÄS OCKSÅ: Sverige behöver ett samhällbyggnadskliv – nu!

Därför behövs initiativ för att skapa bostäder i fastigheter, som tidigare använts för handel eller som arbetsplatser. I ett bostadshus kan det vara aktuellt att inreda lokaler som inte tidigare har nyttjats som bostäder. Det kan gälla butikslokaler, lager, tvättstugor och vindsförråd eller när kontorshus omvandlas till bostäder. För att vara seriös i klimatpolitiken bör nybyggnation vara en tredjehandsstrategi som används först när andra sätt att tillgodose bostadsbehov inte leder till ett önskvärt resultat.

Karin Svensson Smith, MP-oppositionsråd Lunds kommun

Shahad Lund, Ersättare tekniska nämnden (MP) Lunds kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev