lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MP: Ingen vinner på er polariserande debatt, Fi

Fi försöker i vanlig ordning skapa bilden av att man inte kan stå på den utsattes sida om man inte vill genomföra deras politik. Det är en tråkig, men återkommande attityd i deras retorik, slutreplikerar Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad Mariana Moreira Duarte.

Publicerad: 3 december 2021, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Tvåårsregeln fyller ett syfte. Exempelvis ska man inte kunna skriva sig i Stockholm i ett par dagar, för att sedan ansöka om förtursrätt. Men det borde finnas bättre sätt att mäta förankring i kommunen på,” skriver Mariana Moreira Duarte.

Foto: Tommy Sandh/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Våld mot kvinnorBostäderMiljöpartietFeministiskt initiativ

Feministiskt initiativ (Fi) skrev en väntad replik på vår debattartikel om mäns våld mot kvinnor och det system som omöjliggör för kommunen att bevilja förtur för vissa kvinnor som blivit utsatta för våld. 

Fi skriver att de inte hade möjligheten att påverka frågan under förra mandatperioden för att de inte hade en plats i Bostadsförmedlingens styrelse. Först ska väl tilläggas att det var Vänsterpartiet som hade ordförandeposten, inte Miljöpartiet. Beslutet att inte slopa tvåårsregeln fattades också av den rödgrönrosa majoriteten, där Feministiskt initiativ inte på något sätt var uteslutna. Att försöka peka på formaliteten i att man inte har en plats i en styrelse låter mer som en ursäkt än något annat.

LÄS URSPRUNGSREPLIKEN: MP: Ingen kvinna ska frukta för sitt liv i sitt eget hem
LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Fi: Efter åtta år i styret lovar MP en utredning 

Miljöpartiet har inte ”tänkt om” när det gäller den så kallade tvåårsregeln. Vi har hela tiden insett utmaningarna med regeln vad gäller just våldsutsatta kvinnor. Men att som Fi driva att den helt ska tas bort är oansvarigt. Tvåårsregeln fyller ett syfte. Exempelvis ska man inte kunna skriva sig i Stockholm i ett par dagar, för att sedan ansöka om förtursrätt. Men det borde finnas bättre sätt att mäta förankring i kommunen på. Och det är just denna del i tvåårsregelns problematik vi vill se över. Det är inte rimligt att vi har ett kvalsystem när det handlar om att en kvinna vill fly en våldsam man.

Fi försöker i vanlig ordning skapa bilden av att man inte kan stå på den utsattes sida om man inte vill genomföra deras politik. Det är en tråkig, men återkommande attityd i deras retorik. Ingen vinner på den polariserande debatten.

Miljöpartiet har kämpat för dessa kvinnor länge. På det nationella planet har vi jobbat med lagstiftningen, långsiktiga stöd till tjej- och kvinnojourer samt ökat stöd till stödlinjer. I Stockholms stad har vi varit med och öppnat och utökat antalet relationsvåldscentra. Vi har varit delaktiga i att öka stödet till unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och stärkt samarbetet mellan alla de olika delar av staden som är en första hjälp för en våldsutsatt – skola, socialtjänst och även bostadsförmedlingen. 

Även om Fi tycker att vi gjort för lite så innebär varje enskilt bifall att ytterligare en kvinna fått ett eget hem. Det är värt striden. Jag är väldigt glad för arbetet vi har gjort i den grönblåa majoriteten – men vi kan alltid göra mer.

Varje misshandlad kvinna är ett misslyckande för samhället och det är vår skyldighet att göra allt vi kan för att livet ska bli drägligt för alla – oavsett vem du är och vilken bakgrund du har.

Mariana Moreira Duarte
Socialpolitisk talesperson Miljöpartiet Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev