Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MP: Ingen ska vräkas till följd av coronakrisen

Den som riskerar att bli av med sin inkomst måste få en chans att behålla sitt bostadskontrakt. Parallellt måste vi politiker även jobba för att få på plats mer långsiktiga lösningar, skriver Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Emma Hult, som lägger fram flera förslag hur antalet vräkningar kan minska.

Publicerad: 5 maj 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ingen ska behöva oroa sig för att bli vräkt från sitt boende som en följd av denna kris,” skriver Emma Hult (MP).

Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

BostäderArbetslöshetAllmännyttanCovid-19

Det är svårt att ta in att 62 000 människor har förlorat sina jobb till följd av coronakrisen. Vi är många som känner oro över att vi själva eller någon i vår närhet ska bli sjuka. Många känner också en än mer påträngande oro över hur de ska kunna betala sina räkningar och nästa hyra när det är lika tomt på kontot den 25:e som dagen innan.

Människor med låga inkomster och osäkra anställningar har redan drabbats hårt och vänder på varenda krona. Ingen ska behöva oroa sig för att bli vräkt från sitt boende som en följd av denna kris.

Spridningen av coronaviruset gör att vi befinner oss i ett osäkert läge, vi vet inte hur det kommer att utvecklas eller när det kommer att förbättras. Vi vet dock att det kommer att vara ett väldigt bekymmersamt läge framöver med stor press på ekonomin och ökad arbetslöshet. Det vore förödande för både individer och för samhället om människor också skulle bli bostadslösa.

Allmännyttan i Göteborg har lovat att ingen ska vräkas från sitt boende till följd av coronakrisen och flera mindre hyresvärdar har gett sina hyresgäster rabatt på hyran, vilket är oerhört välkommet. Men vi måste göra mer från politiskt håll för att trygga hyresgästers boende.

Mest akut är att fördröja potentiella vräkningar till följd av coronapandemin. Den som riskerar att bli av med sin inkomst måste få en chans att behålla sitt bostadskontrakt. Parallellt måste vi även jobba för att få på plats mer långsiktiga lösningar:

Ingen ska kunna bli vräkt utan att hyresvärden går via socialtjänsten. Hot om vräkning ska inte kunna gå direkt till Kronofogden. Den som blir bostadslös kommer att behöva stöd av socialtjänsten, det är mycket bättre både för den enskilde och för samhället att den som riskerar vräkning får stöd av socialtjänsten i ett tidigt skede. Om detta inte är möjligt idag behöver vi se över regelverken.
Vräkningar av barn behöver helt förbjudas. Jag vill utöka socialtjänstens ansvar för barnfamiljer i strukturell hemlöshet. Att vara hemlös är en privat katastrof som innebär en stor otrygghet. Barn står helt maktlösa inför den situationen och det barn som behöver oroa sig för familjens boende riskerar att få svårare i skolan och drabbas av psykisk ohälsa.
Inneboende bör kunna få bostadsbidrag, det är något som vi i Miljöpartiet har drivit länge. Särskilt många unga har både en otrygg anställning och saknar möjlighet till ett eget hem. Att vara inneboende är en bra tillfällig lösning för många och det borde gå att få samma ekonomiska stöd i det läget som för den som hyr i andra hand eller har ett förstahandskontrakt.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder för att stötta företag genom krisen, nu är det dags att se individerna som riskerar att råka illa ut i den här situationen. Vi har redan gjort det enklare att få rätt till a-kassa, men för den som har låg inkomst och saknar sparkapital kan det ändå bli svårare att betala hyran i tid.

Vi i Miljöpartiet menar att alla ska ha rätt till ett tryggt hem och jag är på riktigt orolig för att fler kommer att förlora sina hem efter att ha förlorat jobbet till följd av coronakrisen. Jag hoppas verkligen att både allmännyttiga bostadsbolag och privata hyresvärdar är måna om att hyresgästerna inte förlorar sina kontrakt utan gör sitt för att hitta lösningar för att undvika vräkningar. Jag arbetar alltid för att fler ska få en trygg boendesituation, men nu är det viktigare än någonsin. Det handlar om anständighet och medmänsklighet.

Emma Hult, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev