Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MP: Ingen kvinna ska frukta för sitt liv i sitt eget hem

Samhället måste stötta kvinnorna som lämnar våldsamma män. Den regel som stadgar att man ska ha varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren för att kunna få förtur till en bostad måste utredas, skriver Mariana Moreira Duarte Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad.

Publicerad: 30 november 2021, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste göra mer. Mycket mer för att hjälpa våldsutsatta kvinnor, skriver Mariana Moreira Duarte.

Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ämnen i artikeln:

Våld mot kvinnorVåld i nära relationerBostäderMiljöpartiet

Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är i hennes eget hem. Var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för våld. Och oftast utövas detta våld av en partner, en före detta partner eller nära anhörig. Det är fullständigt oacceptabelt och för oss i Miljöpartiet är det en självklarhet att alltid kämpa för dessa frågor. Ingen kvinna ska frukta för sitt liv i sitt eget hem. Ingen tvååring ska behöva se på när sin mamma blir blåslagen. Ingen man ska någonsin börja slå. Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Fi: Efter åtta år i styret lovar MP en utredning
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: MP: Ingen vinner på er polariserande debatt, Fi 

Vi måste jobba starkt förebyggande med att motverka destruktiva mansnormer som gör att män utövar våld, samtidigt som vi bygger ett samhälle med ett starkt socialt skyddsnät som finns där om det värsta händer. Nyligen klubbade riksdagen igenom fyra nya lagförändringar för att stärka detta arbete ytterligare. Nu blir det enklare att utfärda kontaktförbud, straffen skärps för dem som bryter kontaktförbuden och för dem som döms för grov kvinnofridskränkning. Det blir också lättare att sätta fotboja på dem som förföljer kvinnor. Dessa skärpningar är välkomna. Men vi måste göra mer. Mycket mer.

Att se till att våldsutsatta kvinnor snabbare får möjlighet till en trygg bostad genom att få förtur i bostadskön är ett av sätten vi i Stockholms stad jobbar med den här frågan. Men det går trögt och vi i Miljöpartiet vill gå längre. Till nästa mandatperiod vill vi att regelverket uppdateras. Inom den grönblå majoriteten har vi stärkt samarbetet mellan socialtjänsten och bostadsförmedlingen för att säkra att vi som samhälle står med öppen famn när våldsutsatta kvinnor behöver hjälp med bostad för att kunna fly. Men det räcker inte. 

För att en kvinna ska beviljas förtur i bostadskön finns ett antal hinder. Ett hinder är den så kallade tvåårsregeln, som innebär att man ska ha varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren. Denna regel omöjliggör en ansökan om förtur för kvinnor som exempelvis flytt från en annan kommun för att undkomma en våldsam relation, eller för kvinnor som flyttat hit med sin pojkvän som efter ett halvår visar sig vara våldsam. Vi har sett till att det ska gå lättare att göra undantag, men det är tydligt att regelverket fortfarande sätter många hinder. Det är fullständigt orimligt att det här systemet baseras på hur många dagar du har varit folkbokförd i Stockholms kommun. Våldet känner ingen tidsfrist. Trots det måste våldsutsatta kvinnor alltså kvala in i systemet för att få hjälp. 

Frågan om mäns våld mot kvinnor lyftes särskilt under Orange Day i förra veckan, men dessa frågor måste vi prata om och agera för varje dag. År ut och år in tills dess att alla kvinnor är säkra. För ingen kvinna ska tvingas stanna i en våldsam relation, eftersom hon inte har någon annanstans att bo. Vi har jobbat med frågan länge, men för att få igenom en ordentlig förändring är det tydligt att vi måste modernisera regelverket – det är därför dags att utreda tvåårsregeln, det är vårt krav till nästa mandatperiod. För alla kvinnors säkerhet.

Mariana Moreira Duarte
Socialpolitisk talesperson, Miljöpartiet Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev