onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

MP: EU måste försvara kvinnors rätt till abort

Om inte EU finns som en garant för kvinnors rättigheter är risken stor att miljontals kvinnor runt om i Europa kommer att förlora dem när högerextrema och nationalistiska partier växer sig starkare och tar plats i medlemsländers regeringar, skriver Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentet Katarina Folkeson och Malte Roos.

Publicerad: 21 maj 2019, 12:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I detta nu pågår ett angrepp mot kvinnors rättigheter, skriver Katarina Folkeson och Malte Roos. Foto: Aleksandr, #229511 / Colourbox


Ämnen i artikeln:

SamvetsfrihetEULäkare

I detta nu pågår ett angrepp mot kvinnors rättigheter. I dagarna antogs lagar i de amerikanska delstaterna Georgia och Alabama som i det närmaste totalförbjuder aborter, oavsett skäl. Republikanerna och den konservativa högern i USA har fått massiv uppmärksamhet och kritik för detta, även här i Sverige. Vad inte många tänker på är att delar av Europa riskerar att gå i samma riktning om vissa partier kommer till makten.

Redan i dag är abort totalförbjudet i EU-landet Malta, och i EU-länderna Cypern, Irland och Polen är möjligheterna att göra lagliga aborter så begränsade att få kvinnor i praktiken har tillgång till dem. I länder som Italien, liksom i 21 andra EU-länder, gör så kallade samvetslagar, som låter läkare vägra att utföra aborter, det svårare och i vissa fall nästan omöjligt för kvinnor att kunna utföra fullt lagliga aborter.

Utvecklingen går dessutom i fel riktning på många håll. Exemplen är många runt om i Europa. I Polen lade förra året politiker från det styrande konservativa regeringspartiet fram ett lagförslag som skulle totalförbjuda aborter. I Ungern arbetar Viktor Orbáns högernationalistiska regering med både juridiska och ekonomiska medel för att begränsa tillgången till abort, och liknande förslag lyfts inom det italienska högernationalistiska regeringspartiet Lega. Här i Sverige driver Sverigedemokraterna att abortgränsen sänks från artonde till tolfte veckan, och Kristdemokraterna öppnar för att sänka gränsen.

Attackerna mot kvinnors rätt till sina egna kroppar måste bemötas med kraft, och i den kampen måste EU vara en aktiv och kraftfull försvarare av kvinnors rättigheter. Miljöpartiet vill att rätten till abort ska vara ett av EU:s grundläggande värden och att EU ska säkerställa att alla medborgare, oavsett hemland, har tillgång till lagliga och säkra aborter. Inget land ska kunna vägra kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar, och länder som kränker kvinnors rättigheter ska kunna straffas med sanktioner.

Rätten till abort är under attack. Om inte EU finns som en garant för kvinnors rättigheter är risken stor att miljontals kvinnor runt om i Europa kommer att förlora dem när högerextrema och nationalistiska partier växer sig starkare och tar plats i medlemsländers regeringar. Miljöpartiet och den gröna gruppen i Europaparlamentet är den bästa garanten för ett EU som tar kampen för kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Katarina Folkeson, språkrör Gröna studenter och kandidat (MP) till Europaparlamentet

Malte Roos, kandidat (MP) till Europaparlamentet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SamvetsfrihetEULäkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev