tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Moskéer har blivit måltavlor – höj säkerheten”

Makthavarna och rättsväsendet måste på allvar ta tag i den växande högerextremismen. Den hotar inte bara oss muslimer, utan hela vår demokrati och det öppna samhället. Och efter attacken i Nya Zeeland måste den polisiära närvaron vid moskéerna stärkas.

Publicerad: 18 mars 2019, 14:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi muslimer upplever att ordningsmakten underskattar hotet från högerextremister”, skriver Kahin Ahmed. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

TerrorismExtremismReligion

Högerextremister i Europa har med sin islamofobiska agenda lyckats att bryta ny mark i det politiska landskapet. De har numera politiskt inflytande, ekonomisk makt och har skapat en effektiv plattform i sociala media där de sprider ”fake news” för att rekrytera och hjärntvätta både ungdomar och vuxna som inte har riktig koll på vad högerextremismens hatideologi står för.

De saknar empati och känner inget medlidande med dem som fallit offer för barbariska attacker. Det är avskyvärt när de på sina hatsajter hyllar Brenton Tarrant, som misstänks för massmordet på 49 personer i moskén i Nya Zeeland. Efter attacken sprider sig oron bland svenska muslimer.

Högerextrema vindar sveper just nu över hela Europa. I Polen har till exempel det främlingsfientliga och populistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) skaffat en maktposition i regeringen. Det är ett parti som grovt generaliserar om muslimer och ser alla muslimer som terrorister. Riksdagsmannen Dominik Tarczyński har till exempel sagt att landet inte tänker ta emot en enda muslimsk migrant.

Samma hatiska utveckling pågår i våra nordiska grannländer och i resten av Europa.

Dagstidningar rapporterar dagligen om hur beslöjade muslimska kvinnor kränks verbalt eller misshandlas fysiskt. Folk runt omkring visar inte civilkurage och agerar inte. Hat och hot har blivit en del av muslimernas vardag. Muslimer känner sig inte längre trygga då rasistiska och främlingsfientliga partier hetsar och underblåser raskonflikter.

Högerextremisterna är överlägsna i sociala media och där generaliserar de grovt om muslimer som grupp. Konspirationsteorin går ut på att alla muslimer är ondsinta och vill ta över Europa.

De senaste åren har flera moskéer i Sverige utsatts för mordbrand – utan att rättsväsendet lyckats gripa gärningsmännen. Vi muslimer upplever att ordningsmakten underskattar hotet från högerextremister, som inte är bara är ett hot mot muslimer utan ett påtagligt hot mot vår demokrati, öppenhet och samhällsordning.

Högerextremisterna vill utrota alla som inte tillhör den vita rasen, och inspireras av den franska högerextremisten Guillaume Faye som menar att den vita rasen kommer att försvinna om den inte för raskrig och rensar ut icke européer. Antingen utrota eller utrotas, är hans budskap. Faye dog 2019 men har lämnat efter sig en hatideologisk propaganda som anammas av nyfascisterna och sprids i västvärlden.

Vi muslimer efterlyser att makthavarna och rättsväsendet på allvar tar tag i den växande högerextremismen. Vi vill ha ständig polisiär närvaro vid moskéerna som en förebyggande åtgärd.

En liten 6-årig pojke var ett av moskéattackens offer. Det är ofattbart.

Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, lokalpolitiker i Rinkeby (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TerrorismExtremismReligion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev