Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Moderaternas politik minskar inte segregationen

Dousa har helt rätt i att skolan är viktig. Men Moderaternas politik hänger inte ihop. Den kommer inte att bryta skolsegregationen eller motverka klassamhället. Snarare tvärtom, replikerar Järvaborna Anders Österberg (S) och Elvir Kazinic (S).

Publicerad: 24 juni 2019, 13:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När vi styrde Stockholm fick alla barn rätt till sommarjobb i Rinkeby-Kista. Det är bra att jobba, där dina kunskaper från skolan kommer till praktisk nytta,” skriver Anders Österberg (S) och Elvir Kazinic (S).

Foto: Blue Polarn/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

GymnasiebehörighetBetygOjämlikhetSkolvalSegregationKlassfrågorModeraternaSocialdemokraterna

Replik. Det viktigaste valet du gör i livet är när du väljer dina föräldrar. Så borde det inte vara. Benjamin Dousa har helt rätt när han skriver att många av skolorna i Järva har stora problem. Även om vi bröt den negativa trenden under vårt styre i Stockholm så är det många problem kvar. Som Dousa också vet så har skolor i Järva som inte fungerat också stängts ned. Det är dock inte enbart i Järva som utsorteringsmekanismen i skolan är stor.

När det nya systemet infördes 1998 ökade omedelbart andelen elever som inte blir behöriga till gymnasieskolans program, från några enstaka procent till drygt tio procent. Därefter har andelen ökat successivt till dagens dryga 15 procent.

Genom att betygssystemet är utformat så att det underkänner vissa elever har förutsättningarna för en jämlik skolgång undergrävts – på flera sätt. Det är också ett bevis på att skolan är ojämlik.

Skolan återspeglar och förstärker de klyftor och skillnader som finns i samhället i övrigt. Skolledare och lärare har inte fått förutsättningar att klara det kompensatoriska uppdraget. Det behövs en handling och inte mer prat kring det fria skolvalet, bostadssegregation och betygssystemet både i Järva och på nationell nivå.

Socialdemokraterna insåg tidigt att skolan var en förutsättning för att kunna lyfta Sverige och den enskilde individen ur det råa klassamhället. I Sverige har vi i dag åtminstone ett anständigt klassamhälle.

Det är fullt förståeligt att Dousa gärna debatterar skolan i stället för områden han själv ansvarar över.

Moderaternas politik förstärker det svenska klassamhället. Det är oanständigt. Personal på kulturskolan tvingas gå. Och Kulturskolans resurscenter, en viktig verksamhet här i Stockholm, som jobbar med barn med funktionsvariationer, ja, de tvingas säga nej till sökande barn på grund av nedskärningarna. Lärare och föräldrar har protesterat kraftig mot dessa nedskärningar. Klasser ställs in.

Det blir svårare för barn att ta del av kulturskolans verksamhet. Med ett penndrag drog Moderaterna bort 66 miljoner kronor från stadsdelarnas pengar på området ”barn, fritid och kultur”.  Alltså just de pengarna som ska gå till de unga ibland annat Järva som kanske inte har ekonomiska resurser att själva betala med.

Vi tycker det är viktigt att alla barn också ska veta att det är rätt att arbeta. När vi styrde Stockholm fick alla barn rätt till sommarjobb i Rinkeby-Kista. Det är bra att jobba, där dina kunskaper från skolan kommer till praktisk nytta. Nu när Dousa styr stadsdelen så är det inte viktigt längre – alla unga erbjuds inte längre sommarjobb.

Stockholm är en fantastisk stad och du ska också kunna röra dig inom staden. Vi båda pratade med några ungdomar i fredags i Rinkeby. De tyckte att det var helt fantastiskt med sommarkortet som fanns förut – att du kunde få ett SL-kort avgiftsfritt under sommaren. De hade besökt andra delar i Stockholm förra sommaren. Det är nu borttaget för alla unga i och med Moderaternas budget. Ni stänger in de här ungdomarna i Järva den här sommaren.

Dousa har helt rätt i att skolan är viktig. Men Moderaternas politik hänger inte ihop. Den kommer inte att bryta skolsegregationen eller motverka klassamhället. Snarare tvärtom. Det viktiga i Sverige ska inte vara vilka dina föräldrar du föds med utan vart du vill. Då krävs det ett samhälle som håller ihop och gör det möjligt.

Anders Österberg, riksdagsledamot (S) och Järvabo

Elvir Kazinic, vice ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (S) och Järvabo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev