tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Moderaterna: V förminskar problemet med hemlöshet

Vänsterpartiet försöker förklara hemlöshet med småskaliga ombildningar i ytterstaden. Men låt oss inte tro att hemlöshet enbart handlar om bostadsutbud, det krävs ett brett arbete som särskilt inkluderar aktiva sociala insatser och arbetsmarknadsåtgärder, replikerar bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M).

Publicerad: 10 mars 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi ger människor i elva ytterstadsområden, där allmännyttan är som mest dominerande, möjlighet att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt, skriver Dennis Wedin. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ModeraternaBostäderHemlöshetHyresrätterStockholm

Replik. Att som Vänsterpartiet i en debattartikel i Dagens Samhälle hävda att småskaliga ombildningar skulle leda till ökad hemlöshet är att relativisera och förminska den utsatta situation som hemlösa befinner sig i.

Jag är den första att vilja lösa den bostadsbrist som finns i Sverige i allmänhet, och i Stockholm i synnerhet. Men låt oss inte tro att hemlöshet enbart handlar om bostadsutbud, det krävs ett brett arbete som särskilt inkluderar aktiva sociala insatser och arbetsmarknadsåtgärder.

Den grönblåa majoriteten i Stockholm har en samlad politik för att få fram fler bostäder. Vi har exempelvis höjt bostadsmålen till 10 000 nya bostäder per år till 2025, varav hälften ska vara hyresrätter. Vi arbetar målmedvetet med att trimma byggprocesserna i stadens egna bostadsbolag, för att på så sätt få fram fler hyresrätter med lägre hyra.

Parallellt med detta ger vi nu människor i elva ytterstadsområden där allmännyttan är som mest dominerande, möjlighet att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Det finns ingen motsättning mellan att ge möjlighet till dessa småskaliga ombildningar och det viktiga arbetet med att stärka stadens allmännytta. Att ”20 000 bostäder ska ombildas” är felaktigt, det vore en direkt omöjlighet enligt de kriterier som jag presenterat.

Hemlöshet är ett komplext och svårt samhällsproblem. Det kan orsakas av missbruk, utanförskap, arbetslöshet och psykisk ohälsa. Formellt är frågan om hemlöshet socialnämndens ansvar, men kräver ett samlat reformpaket från hela samhället; såsom skolan, polisen, äldreomsorgen och sjukvården. Det behövs självklart fler bostäder med lägre hyror, men problemet är större än så då det oftast handlar om personer som står utanför samhället.

Vänsterpartiet ansvarade för stadens bostadsbolag förra mandatperioden och misslyckades varje år med produktionsmålen för allmännyttiga hyresrätter. Denna mandatperiod driver man på för att bostadsbolagen bör använda sina ekonomiska resurser till att köpa fler förortscentrum. Hur kan det vara en rimlig prioritering för bostadsbolagen om vi vill få upp bostadsbyggandet?

Vänsterpartiets logik är lika tydlig som den är verklighetsfrånvänd: att ständigt öka det offentliga ägandet, och ständigt minska människors eget ägande. Därför försöker man exempelvis förklara hemlöshet med småskaliga ombildningar i ytterstaden, och därför lämnade man efter förra mandatperioden efter sig en ännu större bostadsbrist i Stockholm.

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev