Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Moderat kommunalråd vinglar på vänsterkanten

Det moderata kommunalrådet i Lomma Robert Wenglén är sinnebilden för uttrycket ”med sådana vänner behöver borgerligheten inga fiender”, replikerar Liberalernas gruppledare i Burlöv Mats Lithner.

Publicerad: 28 januari 2021, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag tror på att de flesta själva vill välja vem som ska utföra hemtjänsten,” skriver Mats Lithner.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LOVAlliansen

I en artikel i Dagens Samhälle 1/2021 efterlyser kommunalrådet i Lomma Robert Wenglén (M) reaktioner på sina debattartiklar och beslut om att återta äldreomsorg och hemtjänst i kommunal regi.

Wengléns vinglande mellan helt privat och helt kommunalt samt hans debattinlägg om detta är ytterst besvärande för oss som försöker bedriva allianspolitik i grannkommunerna.

I Lomma tycks pendeln slå från helt privat till helt kommunalt, medan vi inom Alliansen i grannkommunen Burlöv anser att brukarna ska ha inflytande och makten att välja mellan den kommunala hemtjänsten eller privata alternativ.

Vi tänker därför införa lagen om valfrihetssystem (LOV) i vår kommun. Emot oss argumenterar S, V, MP och delar av SD och de åberopar Robert Wenglén för att underbygga sin retorik om att behålla all verksamhet i kommunal regi.

För mig framstår det som självklart att LOV ger högre kundnöjdhet. Jag tror på att de flesta själva vill välja vem som ska utföra hemtjänsten. Det finns olika behov och olika hemtjänstutövare har olika inriktning. Någon utövare kanske är organiserad för att kunden ska träffa så få olika personal som möjligt. Någon kanske tycker det räcker att få veta i förväg vem som kommer. Någon kanske tycker det är viktigt att all personal har undersköterskeutbildning, andra tycker att det är bra om personalen talar deras eget språk. Andra kanske tycker det är viktigt att personalen är specialiserad på just deras sjukdom. Just så här fungerar det när man själv får välja hemtjänst.

I exempelvis Umeå respektive Katrineholm finns ett flertal olika hemtjänstutövare att välja mellan med inriktning bland annat som ovan. Man kan även ta del av Socialstyrelsens undersökning om vad brukarna tycker om hemtjänsten; andel som är nöjd eller mycket nöjd med hemtjänsten är i Burlöv 65 procent, i Katrineholm 89 procent och i Umeå 93 procent. Således blir man mera nöjd om man kan välja vem som utför hemtjänsten.

Likaså tycks Wenglén vara emot friskolereformen. Denna reform som betyder så mycket för så många elever och föräldrar. Man har frihet att välja skolor som synliggör elever och tar vara på de som har särskilda behov.

Robert Wenglén var sannolikt inte verksam som skolpolitiker på 1980-talet, men vi som var det, minns att skolan då var väldigt ojämlik.

De som hade mycket pengar och kunskap satta sina barn i privata skolor. Alternativ fanns inte för alla andra som inte passade in i skolsystemet.

Jag är mycket stolt över att Sverige har ett friskolesystem som ger alla möjlighet att välja skola utan att plånboken styr. Robert Wenglén är sinnebilden för uttrycket ”med sådana vänner behöver borgerligheten inga fiender”.

Mats Lithner, gruppledare (L) kommunfullmäktige i Burlöv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOVAlliansen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev