Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mitt i krisen brinner bilar – fortsätt förebygg!

Kontinuitet och förebyggande arbete i marginaliserade områden blir än viktigare i samband med coronakrisen och dess oöverskådliga konsekvenser, skriver två sociologer apropå den senaste tidens bilbränder i södra Stockholm.

Publicerad: 30 mars 2020, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om politiker menar allvar med att motverka utanförskap och segregation måste de visa det, skriver debattörerna.

Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SegregationFattigdomSocialtjänstenKriminalitetCoronakrisen

Mitt i coronakrisen brinner bilar i Östberga i södra Stockholm igen. Under den senaste veckan har 24 bilar brunnit. Vad det beror på är svårt att säga, men beslutet vid årsskiftet att Fryshusets mobila team inte får fortsätta sitt arbete i området har skapat oro – framförallt bland unga. Och coronaläget i Stockholm gör inte saken bättre.

Det finns inte mycket forskning om bilbränder. Men vi vet att de flesta sker i så kallade utsatta områden och forskare anger social oro som en orsak. Enligt kriminologen Manne Gerell, en av de få som har studerat fenomenet i Sverige, är det färre bilbränder på platser karakteriserade av sammanhållning och samarbete – eller socialt kapital. För att stärka den sociala hållbarheten betonar Gerell med kollegor i rapporten Kollektiv förmåga, brott och trygghet i Stockholms stad vikten av möten mellan människor som är olika och ett långsiktigt stöd till eldsjälar.

Sedan år 2016 har Fryshusets mobila team funnits i Östberga för att öka tryggheten och framtidstron bland områdets unga. Teamet består av tre ungdomsledare eller eldsjälar, varav två som bor i Östberga. De arbetar förebyggande med alla unga, men fokuserar främst på de som lever i eller riskerar att hamna i utanförskap. Samma år som teamet påbörjade sitt arbete brändes 53 bilar vid 23 tillfällen i stadsdelen. Därefter har det minskat betydligt. Förra året brann knappt några bilar alls.

En utvärdering av Fryshusets mobila team i Östberga visar att deras arbete bygger på kontinuitet. Exempelvis öppnar de idrottshallen på kvällar och helger, så att unga kan vara där i stället för att ”hänga” ute. Tre år i rad har hallen varit öppen på julafton. Men den aktivitet som har satt mest avtryck i området är grillkvällarna. Varannan fredagkväll året runt tänds grillen på torget och Östbergaborna bjuds på mat. Teamet står vid grillen oavsett om det är snö, regn eller solsken. En varm junikväll kan det komma flera hundra personer. Möten sker över gränser med hjälp av teamets ’brobyggare’. Överbryggande socialt kapital skapas.

Men till sommaren är detta sannolikt slut. Och den nya tjejgruppen som skulle starta efter jul kom inte igång. Vi menar att Stockholms stad måste tänka om. Förutom att motverka bilbränder visar forskning att socialt kapital är viktigt för människors hälsa. Och vi vet att ungas psykiska ohälsa – framför allt tjejers – ökar i Sverige. Det kostar ungefär två miljoner kronor per år att hålla Fryshusets verksamhet igång, och då står Fryshuset själva för hälften av det. En ungdom som hamnar i livslångt utanförskap kostar, enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson, samhället ungefär 20–25 miljoner kronor!

Detta handlar inte bara om Östberga. Problemet är generellt. Samtidigt som samhällsdebatten – innan coronakrisen – till stor del har handlat om ungdomar på glid, görs allt fler neddragningar av deras verksamheter. De flesta projekt som finns är dessutom kortsiktiga. Förhoppningar som tänds, släcks sedan vid projekttidens slut. Om politiker menar allvar med att motverka utanförskap och segregation måste de visa det. Det handlar om socialt hållbar utveckling i praktiken och inte bara i retoriken.

Därtill blir kontinuitet och det förebyggande arbetet i marginaliserade områden än viktigare i samband med den nuvarande coronakrisen och dess oöverskådliga konsekvenser. I februari överlämnade Östbergaborna en protestlista till stadsdelsförvaltningen för att Fryshusets mobila team ska få fortsätta sitt arbete. De boende är oroliga. Vi med. Låt grillen brinna, inte bilarna!

Jonas Lindström, doktor i sociologi och lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola

Sara Ferlander, docent och lektor i sociologi vid Södertörns högskola

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev