lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Minska regelbyråkratin – så företagare hinner med julvila

Medan de som är anställda kan unna sig en ovanligt lång julledighet har företagare ofta inte samma möjlighet. Är det inte dags att minska på de byråkratiska kraven, så att landets jobbskapare slipper fylla i lika mycket myndighetspapper och i stället kan unna sig lite julstämning, frågar Nima Sanandaji och Erik Sjölander.

Publicerad: 21 december 2019, 00:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Svenska myndigheter är skickliga på att skicka ut blanketter som måste fyllas i av de som driver eget. Omkring 100 miljoner blanketter skickas varje år ut till landets företagare, från en mängd olika myndigheter.” Foto: Jolanta Mayerberg / Colourbox


Ämnen i artikeln:

ByråkratiSmåföretagande

Företagare är Sveriges hårdast arbetande grupp, som ofta har svårt att ta ut ledighet. Medan lagstiftning och anställningsavtal reglerar den ledighet som anställda kan ta ut, har företagare själva inte samma ”lyx”. De behöver ofta jobba när de anställda har tid för vila. Under december månad arbetar män i medelåldern (25 till 54 år) som driver företag 26 timmar mer än män i samma ålder som är anställda. Bland kvinnor i samma ålder som driver företag är arbetstidsgapet ännu något större, 27 timmar mer arbete i december jämfört med kvinnor som är anställda.

Julmånaden är inte unik. Samma problem syns tydligt också under sommaren. En undersökning av Småföretagarnas Riksförbund finner att en knapp majoritet av medlemsföretagarna planerar för ingen eller maximalt en veckas sammanhängande semester under sommarens månader.

Bristen på vila under julen och sommaren reflekterar en stressig vardag. Nära sex av tio företagare i Sverige svarar att de skulle vilja arbeta mindre för att hinna vara med sina familjer. Fyra av tio anser att de arbetar så mycket att de inte hinner sköta om sin hälsa på bra sätt. En tredjedel svarar att de ofta sover dåligt för att de är stressade i sitt arbete.

Den stressiga vardagen som företagare är inte lockande. Vi ser att intresset för att driva företag är lågt, och har minskat, runtom i Sverige. Fler nya företag skulle bidra till att hålla ned arbetslösheten, men få vill driva företag. Ett skäl är att det är välkänt att företagare har svårt att ta ut ledighet.

Långvarig stress och brist på vila är något som i förlängningen riskerar bränna ut individer. Det gäller också företagare, som är människor av kött och blod. Företagare jobbar mer eftersom deras jobb är ovanligt stressigt. Den som driver eget måste ofta kämpa för att lyckas betala ut löner till sina anställda och även själv kunna ta ut en rimlig lön. Om verksamheten sviktar kan företagare tvingas ta smällen av en förlust. Så det gäller att arbeta hårt.

Vid sidan av detta är svenska myndigheter skickliga på att skicka ut blanketter som måste fyllas i av de som driver eget. Omkring 100 miljoner blanketter skickas varje år ut till landets företagare, från en mängd olika myndigheter. Företagarna som redan har en pressad vardag måste ofta lägga kvällar och helger på att fylla i alla papper. Det är ingen rofylld syssla, eftersom risken finns att få problem med myndigheter om någon uppgift fylls i felaktig. Det förekommer också straffansvar om företagaren inte skickar in av myndigheter krävda uppgifter.

Märkligt nog lyfts företagares stressiga vardag och svårighet att få tid för julledighet sällan upp som ett problem. I filmen En julsaga, som senast spelades in med Jim Carrey i huvudrollen, följer vi Ebenezer Scrooge som nidbilden av en osympatisk och snål företagare. Scrooge är ensam eftersom han inte värdesätter mänskliga relationer.

Verklighetens företagare är jobbskapare, som ombesörjer att de anställda har julvila samtidigt som de själva kämpar för att ta ut lite ledighet. De vill inte annat än att umgås med familj och vänner under julen, men måste i  stället ta ansvar och fylla i myndighetspapper.

Är det inte dags för landets myndigheter att sluta belasta företagare med alla byråkratiska krav, framförallt under julmånaden, så att också jobbskaparna får tid för julstämning?

Nima Sanandaji, tekn. dr. och utredare

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ByråkratiSmåföretagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev