söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ministrar: Lärares och rektorers kompetens måste säkras

Om fler elever ska lära sig mer behöver lärare och rektorer ges rätt förutsättningar. Bättre kompetensutveckling är nödvändigt om svensk skola åter ska bli den mest högpresterande och jämlika i världen. Det skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S).

Publicerad: 14 februari 2020, 03:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den kompetensutveckling som erbjuds lärare och rektorer måste ta utgångspunkt i deras konkreta vardag i klassrummen,” skriver Anna Ekström (S) och Matilda Ernkrans (S). Foto: Katja Kircher, Mostphotos / Kristian Pohl, Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

SkolledareAnna EkströmKompetensutvecklingLärare

Nu ökar kunskapsresultaten i svensk skola. Men ska kunskapsresultaten i skolan fortsätta uppåt behövs ett starkare och mer attraktivt läraryrke, där lärare har goda möjligheter att utvecklas och fylla på med aktuell kunskap.

Lärare och rektorer har alltför länge saknat goda möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Bra och relevant kompetensutveckling och fortbildning har i många fall saknats. En stor del av kompetensutvecklingen upplevs inte som meningsfull och det är svårt att få tid för fortbildning.

Den kompetensutveckling som erbjuds lärare och rektorer måste ta utgångspunkt i deras konkreta vardag i klassrummen. Den måste ge det de själva efterfrågar för att kunna utveckla sin undervisning så att fler elever kan nå kunskapsmålen, och den måste ge rektorer det som krävs för att de som pedagogiska ledare ska kunna stötta lärarna.

Under fredagen (14/2) bjuder regeringen därför in fackförbund, arbetsgivare och lärosäten inom ramen för regeringens initiativ ”Samling för fler lärare för att diskutera hur lärares och rektorers kompetensutveckling kan förbättras. Vi vill införa ett nationellt professionsprogram för lärare och skolledare, då vi ser att det bland annat behövs:

■ Bättre och mer relevant kompetensutveckling. Ett professionsprogram kan ge bättre möjligheter för lärare och rektorer att få inflytande över vilken kompetensutveckling man kan få.
■ Bättre förutsättningar för lärare och skolledare att uppdatera sina kunskaper under yrkeslivet och ta del av nya fakta och ny forskning. Ett professionsprogram kan ge bättre möjligheter till kompetensutveckling och fortbildning genom hela yrkeslivet.
■ En tydligare nationell struktur för att möjliggöra transparenta karriärvägar och bättre yrkesutveckling. Ett professionsprogram kan ge bättre möjligheter för lärare och skolledare att få utvecklas och växa i yrket, utan att behöva byta arbetsplats.
■ Fler lärare. Läraryrkets attraktivitet har ökat de senaste åren. Statliga lärarlönesatsningar har bidragit till höjda löner. Men mer behöver göras för att fler ska vilja arbeta i skolan. Med ett professionsprogram skapas en tydligare struktur för kompetensutveckling och yrkesutveckling som kan bidra till att attraktiviteten ökar och att fler vill läsa en lärarutbildning.

Regeringen tillför därför 20 miljoner kronor 2021 och 30 miljoner kronor från och med 2022 för att kunna införa programmet. Målet är att det ska ge en nationell struktur för att utveckla, erkänna och använda kompetens i förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Det ska utgå från tillitsbaserad styrning och ett förtroende för professionen.

På sikt lägger denna satsning på Sveriges lärare och rektorer grunden för bättre undervisning och för att fler elever lär sig mer. Det krävs för att kunskapsresultaten ska kunna fortsätta uppåt och jämlikheten öka. Det skapar ett starkare samhälle.

Anna Ekström, utbildningsminister (S)

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev