Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Min dröm är att MP får 20 procent”

Klimatomställningen får inte öka de ekonomiska klyftorna. Samtidigt som vi pratar grön skatteväxling måste vi prata förmögenhets-, fastighets- och bolagsskatt. Miljöpartiet kan bara växa om vi visar att vi förstår människors vardag, skriver språkrörskandidaten Magnus P Wåhlin.

Publicerad: 19 februari 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kan inte genom reformer öka klyftorna mellan dem som har och dem som inte har, eller mellan stad och landsbygd.”

Foto: Nils Jacobsson, Bildbyrån / Thea Isaksson


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietSkatterLandsbygdenKlassfrågor

Att ställa om till ett fossilfritt samhälle brådskar. Miljöpartiet sitter i regeringen av just den anledningen, vi kan inte låta bli att ta vår del av ansvaret genom att vara åskådare. Miljöpartiet visar tydligt att vi vill ta ansvar för samhällsbyggandet och att vi inte viker en tum när det gäller inflytande för högernationalistiska strömningar.

Jag kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet de gröna och vill vara med i den förändringsresa partiet nu befinner sig mitt i efter det senaste valet.

Nu går vi i gång med den gröna skatteväxlingen, vi ska växla 15 miljarder under mandatperioden och det är mycket bra. Vi börjar med kemikalieskatt på elektronik, minskade subventioner för fossila bränslen i kraftvärmeverk och slopade subventioner för gruvdiesel. Tre väldigt bra åtgärder att börja med, men mycket återstår.

För att omställningen ska fungera måste alla kunna vara med. Vi kan inte genom reformer öka klyftorna mellan dem som har och dem som inte har, eller mellan stad och landsbygd. Som språkrör kommer jag att arbeta hårt för att vi tar ett samlat grepp på omställningen så att inte klyftorna ökar. För utan jämlikhet och jämställdhet kommer inte omställningen att fungera. Som ett parti som värnar solidariteten mellan människor ska vi vara med i diskussionen om den rättvisa omställningen. Det kan inte vara så att de med lägst inkomster ska drabbas hårdast av alla de förändringar som vi nu måste göra.

Vi måste tydligt kunna svara på människors oro över hur detta ska gå ihop. När vi höjer skatter på det som smutsar ner, vilka skatter ska vi då sänka? Det räcker inte med att säga att vi ska sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag, för företag på landsbygden eller något liknande. Det finns ingen direktkoppling till människors plånbok i ett sådant svar.

Vårt enda svar på hur vi ska sluta de ekonomiska klyftorna i samhället kan inte vara grön skatteväxling. Vi måste samtidigt orka tala om förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och bolagsskatt. Med ökade skatteinkomster kan vi se till att tågen kommer i tid, bygga ut kollektivtrafiken där den i dag inte finns och inte minst sänka priser på tåg- och bussresor. Vi kan också sänka skatten på tjänster så att det blir billigare att laga prylar, billigare att äta på restaurang och gå på kulturevenemang. En hel del har redan gjorts och nu är det dags att gå vidare.

Vi miljöpartister ska måla bilden av det hållbara samhället där vi lever tillsammans, där vi har mer tid för varandra och där vi kan upptäcka glädjen i det vi har nära. Det har aldrig varit viktigare att leva ”glokalt”, att vara medveten om världen, uppkopplad, men med tid att njuta av det som finns här och nu. Visst ska vi resa, men klimatsmart!

Ska Miljöpartiet bli ett parti att räkna med nästa val måste vi börja bygga nu. Jag drömmer om ett 20-procentsparti som kraftfullt förpassar nationalisterna ur riksdagen och som bildar en grön regering. Det är bara möjligt om människor uppfattar att vi förstår hur deras vardag ser ut. Det är bara möjligt om vi ser till att ha reformer på plats som gör att vi alla tillsammans kan delta i den omställning som måste ske.

Det goda livet i det goda samhället skapar vi tillsammans. Vi ska modernisera Sverige, med vår politik vet jag att det är möjligt. Klimatet kan inte vänta. Det är nu som vi, du och jag, skapar framtiden!

Magnus P Wåhlin, språkrörskandidat (MP), språkrör Kronobergs län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev