Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Miljoner går till friskolor för ingenting alls”

Visst borde vi klara av att hålla oss till friskolornas faktiska lokalkostnader när vi själva är hyresvärden, tycker Mikael Jämtsved (MP) och Patric Andersson (MP) i Järfälla.

Publicerad: 29 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd i Järfälla och Patric Andersson (MP), gruppledare Miljöpartiet Järfälla.


Ämnen i artikeln:

FriskolorLokalpolitikMiljöpartiet

I dag går 10 miljoner kronor per år till Järfällas friskolor för hyreskostnader som inte finns. Tyvärr är Järfälla mer norm än undantag och pengarna för ingenting kommer att öka. I Stockholmsregionen är det hundratals miljoner skattekronor tänkta till skolan som vi riskerar att slarva bort. I landet är det troligtvis miljarder. 

Det är vanligt att kompensation för lokalkostnader ges till friskolor genom en schablon. En schablon som ökar varje gång kommuner renoverar skollokaler eller bygger nytt. 

LÄS MER: Hela listan: Obehöriga lärare vanligare på friskolor – en koncern sticker ut 

Vi är nu mitt uppe i en eskalerande upprustning av miljonprogrammets lokaler samtidigt som vi bygger nya skolor som sällan förr. Våra lokalkostnader kommer att öka kraftigt och detta är en av kommunsveriges största utmaningar. 

För kommunala lokaler med kommunal verksamhet kan man tänka att kostnadsökningen jämnar ut sig över våra verksamheter men för externa aktörer blir det lite knepigare. I Järfälla har förvaltningen kommit fram till att vi i dag har en överkompensation till våra friskolor för hyreskostnader som inte finns. Och även om systemet är komplext är det glasklart att pengarna för ingenting kommer att öka om vi inte agerar. Det här systemet är vanligt i kommunsverige och ett växande och gemensamt problem.

Med nuvarande avtal så kan friskolorna, om de sitter i rätt lokaler, få del av den ökade schablonersättningen men utan att faktiskt få ökade hyror. Få privata företag väljer lokaler som intäkterna inte täcker och få privatskolor vill ha de tröttaste kommunala skollokalerna där behoven av upprustning är som störst. De väljer något mittemellan och det är väl inte fel? Men med det lite överfiffiga system vi har så förlorar skattebetalarna om vi inte ändrar i systemet. Visst borde vi klara av att hålla oss till friskolornas faktiska lokalkostnader när vi själva är hyresvärden? 

Kommunalpolitiskt måste vi våga ha system som visar vad vi gör, vad vi vill och hur det går. Det ska inte krävas ett överintresse för internhyressystem (hur vi betalar hyror till oss själva) eller skruvande i system där utfallet är svårt att överblicka. Vi måste våga styra mer på riktigt och långsiktigt. 

Vad gäller friskolorna borde det ligga i deras intresse att inte hamna mer och mer i ett system där de tjänar pengar på smarta lokalval snarare än på den effektiva skola de säger att de vill ha. Den debatten skulle inte gynna dem och vi borde här vilja samma saker. 

Lokalkostnaderna ska inte vara avgörande för kvalitet i undervisningen och det är inte heller där vinster från välfärden ska tas ut. Istället för avancerade modeller för att inte känna sig lurade borde vi väl gemensamt kunna vara ärliga med våra ambitioner?

Lokalt i Järfälla har vi lagt det enkla förslaget om att skolor bör behandlas lika och att de sanna kostnaderna ska vara grund för hyrorna. Svaret från den styrande majoriteten är att utredning krävs. En utredning om hur vi ska betala hyror till oss själva för att därefter fundera på hur friskolorna ska behandlas framåt. Ett baksätes-svar som inte duger. 

Vi vill göra ett litet upprop riktat mot Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, mot friskolorna och mot partier av alla färger: Våga göra begriplig en av kommunsveriges torraste frågor, men också en av våra gemensamma dumheter, som om vi inte gör något blir dummare dag för dag. Låt oss prata ärligare om kostnaderna för skolan och se till att pengar tänkta till undervisning av våra barn och ungdomar stannar där. 

Mikael Jämtsved (MP)
Kommunalråd i Järfälla

Patric Andersson (MP)
Gruppledare Miljöpartiet Järfälla

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev