Debatt
Miljarder att hämta på heltid som norm
En genomlysning visar att Trelleborg kan spara 60 miljoner kronor när heltid blir norm. Resultaten är hisnande. Vår kommun är sannolikt inte ensam om att kunna effektivisera på det här sättet.
Publicerad: 5 september 2019, 10:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Deltiderna inom offentlig sektor är inte hållbara på sikt, menar debattören. Foto: Sandnes1970, Mostphotos
Trelleborgs kommun har sedan årsskiftet genomfört projektet ”heltid som norm” och genomlyst delar av kommunens verksamhet. Vi har upptäckt att 60 miljoner kronor kan sparas på effektiviseringar när heltid blir norm för anställda inom i första hand Kommunals avtalsområde.
I klartext; kommunen kunde redan ha haft fler anställda inom exempelvis vården eller drastiskt minskade kostnader.
Bland annat har socialförvaltningens rutiner avseende bemanning, schemaläggning, sjukfrånvaro och rutiner analyserats – och resultaten är hisnande. Fram till nu har den här typen av kontinuerlig genomlysning och uppföljning saknats, och det som gjorts under projektets första sex månader är bara början.
När vi började genomlysa organisationen fann vi en hel härva av inte bara deltider utan även fyllnadstider, övertider och andra konstruktioner som år efter år legat kvar och inte på något sätt hjälpt varken personalens hälsa eller kommunens budget. Uppföljning eller frågor om varför personalbeläggningen såg ut som den gjorde har lyst med sin frånvaro, samtidigt som sjuktalen fortsatt att öka.
Att uppföljning saknats har inte bara lett till dålig ekonomi, utan också till dålig personalhälsa. Vi tror inte att Trelleborgs kommun är ensamma om att ha det så här, tvärtom. Varför bygger den kommunala kulturen så ofta på förlegade synsätt? Och varför ställs inte högre krav?
”Heltid som norm”, eller ”Heltidsresan”, som projektet också heter är ett nationellt projekt initierat av SKL och Kommunal år 2017. Drivkraften är att förbättra villkoren för välfärdens deltidsarbetande kvinnor.
Siffrorna är tydliga: det är 35 procent av kvinnorna och 13 procent av männen som arbetar deltid. Detta är kortsiktigt och inte hållbart, inte minst eftersom vi vet att deltid ofta leder till sämre ekonomi, otrygghet, mer hemarbete, sjukskrivningar och utbrändhet. I sista ledet straffas sedan deltidspersonalen med en väldigt dålig pension.
I en tid där Sverige mer än någonsin är i behov av ekonomiskt starka kommuner som fokuserar på kärnverksamhet är det otroligt viktigt att den kommunala organisationen står på tårna; slipar budget och rutiner, är lyhörd för personalens välbefinnande samt ser till ledarskapets förutsättningar.
Jag är övertygad om att Trelleborg inte är ensam kommun om att kunna effektivisera på det här sättet. Tvärtom tror jag att Sveriges kommuner har en lång resa framför sig och verktygen finns inte långt borta, både SKL och Kommunal har många intressanta initiativ.
Efter denna inledning av projektet, som har slutmål 2021, följer vi resultaten med stort intresse. Styret i Trelleborg (en M + KD-konstellation) häpnar över vad vi ser och fortsätter bygget av ett hållbart Trelleborg. Både medborgarna och de anställda förtjänar det.
Trelleborg växer så det knakar. Ekvationen måste gå ihop, även när fler efterfrågar välfärd och stora pensionsavgångar väntar.
Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande (M) Trelleborg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.