Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Migrationsverkets beslut slår mot Sveriges välstånd

Företagarna ifrågasätter starkt rättssäkerheten hos Migrationsverkets beslut rörande arbetstillstånd vid kompetensinvandring och menar att såväl politiker som Migrationsverket skyndsamt behöver reda ut vilka principer det är som ska gälla, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och arbetsmarknadsexpert Anna Libietis.

Publicerad: 8 februari 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetskraftsinvandringens årliga bidrag till svensk produktion uppgår till cirka 10 miljarder och ungefär 4 miljarder kronor i skatteintäkter, skriver Günther Mårder och Anna Libietis.

Foto: Tomasz Zajda Virrage Images Inc, Colourbox / Företagarna


Ämnen i artikeln:

ArbetskraftsinvandringKompetensbristMigrationsverketJanuariavtaletArbetsmarknad

Lastvagnsservice i Härnösand behöver, för att kunna utveckla sin verksamhet rekrytera kvalificerade mekaniker från Iran. Trots att cirka 300 000 personer just nu är arbetslösa i Sverige utbildas nämligen fortfarande för få lastbilsmekaniker. Lastvagnsservice har därför ansökt om arbetstillstånd för sina blivande medarbetare – men fått avslag.

Migrationsverket menar i avslaget bland annat att Lastvagnsservice inte har en tillräcklig likviditet; detta utan att ta hänsyn till ekonomiska parametrar som bolagets lagertillgångar och pågående arbeten. Företagarna anser att det är anmärkningsvärt. Varulager kan de facto inte omvandlas till vinster förrän de som har kompetensen att utföra arbetet är på plats, vilket skapar ett moment 22.

Under processen har Migrationsverket inte haft en dialog med Lastvagnsservice för att kunna skaffa sig den kunskap om företaget som behövs för att kunna göra en rättvis bedömning. Det har varit en bidragande faktor till att myndigheten landar i sitt avslag i att företaget inte är att betrakta som seriöst. Trots att företaget har funnits i tio år och skapat flertalet jobb i Härnösand.

Myndighetens beslut blir ännu konstigare med tanke på att flera av företagets nyckelkompetenser är från just Iran och sedan tidigare har blivit godkända – av just Migrationsverket. Menar de alltså att ett företag som de tidigare har ansett vara seriöst, nu från ett år till ett annat inte skulle vara det?

Arbetskraftsinvandringens årliga bidrag till svensk produktion uppgår till cirka 10 miljarder och ungefär 4 miljarder kronor i skatteintäkter. En väl fungerande arbetskraftsinvandring är av stor vikt för Sveriges framtida välstånd och konkurrenskraft på den globala marknaden. Allt fler affärsidéer har den globala marknaden som utgångspunkt och globala företag kräver en global arbetsmarknad och arbetskraftsinvandring. Bashar Mustafa kan nämnas som det perfekta exemplet. Han kom som nyanländ och öppnade marknaden för Morakniv i Mellanöstern, där de ökade sin försäljning med flera miljoner kronor.

I och med överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har politikerna sagt att problemet med kompetensutvisningar ska lösas med ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag. Detta är tänkt att träda i kraft från och med 1 januari 2021.

Vi menar att vi inte kan vänta så länge. Läget för Sveriges företag är redan akut med en förmodad lågkonjunktur där vi redan nu ser att fler företag än tidigare går i konkurs.

Företagarna vill:

Stärka kunskapen om arbetsmarknad och företagsekonomi hos Migrationsverket. Om de ska ägna sig åt företagarekonomiska bedömningar så måste de lära sig hur det fungerar.
Ställa krav på dialog med arbetsgivaren vid komplicerade bedömningar.
Skapa en rådgivande funktion där arbetsgivare och arbetstagare kan få hjälp att navigera bland regler och villkor.
Införa krav på att fackförbunden ska redovisa kollektivavtal till Arbetsmiljöverket, om kollektivavtalen ska spela roll i bedömningen. En bättre transparens där en arbetsgivare faktisk kan se vilka villkor som gäller enligt ett visst kollektivavtal inom en specifik bransch skulle göra att många misstag kan undvikas.

Migrationsverkets oförmåga att göra upplysta helhetsbedömningar slår mot svenska företag, Sveriges välstånd och landsbygd. Politikerna och Migrationsverket måste sluta skylla på varandra och på otydliga regelverk. Det är i stället dags för dem att börja prata om politikens intentioner med regelverken och lösa problemet.

Günther Mårder, vd Företagarna

Anna Libietis, arbetsmarknadsexpert Företagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev