Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Micko: Jag är stolt över kommunsektorns mobilisering

Den svenska kommunsektorn mobiliserar och gör precis allt som går för att möta och mildra coronakrisen. Regeringen utesluter inte några åtgärder för att bekämpa utbrottet eller för att mildra dess konsekvenser, skriver civilminister Lena Micko (S).

Publicerad: 9 april 2020, 02:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Trots det ansträngda läget just nu finns en del ljuspunkter, inte minst det snabbfotade ledarskapet i våra kommuner och regioner,” skriver civilminister Lena Micko (S).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

Covid-19KommunerRegioner

Utbrottet av det nya coronaviruset är först och främst en fara för liv och hälsa, men det leder också till stora ekonomiska påfrestningar på hela samhället. Sveriges kommuner och regioner, deras verksamheter och medarbetare står i första ledet för att hantera krisen och dess konsekvenser. Det är på många håll i landet ett mycket hårt jobb. En av statens viktigaste uppgifter är därmed att se till att sektorn har så goda förutsättningar som möjligt att kunna utföra sitt välfärdsuppdrag också under denna ansträngande tid.

I förra veckan gav regeringen och samarbetspartierna därför besked om det största krispaketet till kommunsektorn någonsin. Det innebär totalt 22 miljarder kronor i ekonomiska tillskott till kommuner och regioner under 2020 för att täcka extraordinära utgifter relaterade till det nya coronaviruset. Paketet innehåller också förslag om temporära mildrade återrapporteringskrav och minskad administration för kommuner och regioner under virusutbrottet.

Det är positivt att vi har kunnat komma överens om dessa åtgärder, och för mig är det särskilt viktigt att de ekonomiska tillskotten sker i form av generella bidrag som gör att kommuner och regioner får använda pengarna på det sätt som de bedömer ger mest nytta utifrån sina lokala förutsättningar. Jag är dock medveten om att nämnda åtgärder inte kommer att lösa alla de utmaningar som sektorn står inför. Än är det svårt att förutspå hur stora de ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets utbrott kommer att bli.

Just därför säger vi att regeringen inte utesluter några åtgärder för att bekämpa utbrottet eller mildra dess konsekvenser. Vi följer noga hur situationen utvecklas i hela landet, bland annat genom de rapporter som vi får från länsstyrelserna varje vecka. De har en viktig koordinerande roll med sina geografiska samordningsansvar.

Trots det ansträngda läget just nu finns en del ljuspunkter, inte minst det snabbfotade ledarskapet i våra kommuner och regioner. Under de senaste veckorna har jag talat med många kommunal- och regionråd över hela landet och överallt, oavsett geografisk storlek eller politisk färg, är min bild att Sveriges kommunsektor står väl rustad. Det är tydligt att våra kommuner och regioner har varit med om kriser förr och har en vana att kunna ställa om sina verksamheter för att hantera mer eller mindre akuta situationer.

Bara på några veckor har hundratals vårdplatser skapats. Rutiner och arbetssätt i äldrevård och andra kommunala verksamheter har förändrats i grunden. Man ordnar matleveranser till äldre, inrättar företagsakuter eller hittar andra sätt att stötta lokala småföretag. Jag hör dagligen om bra initiativ som säkert kan användas av fler och spridas som goda exempel.

Som civilminister blir jag stolt över att se den svenska kommunsektorn mobilisera och göra precis allt som går för att möta och mildra krisen. Här ska regeringen backa upp på bästa möjliga sätt.

Nu är det också viktigare än någonsin att vi fortsätter att hjälpas åt och jobbar tillsammans. Därför vill jag passa på att också lyfta alla de initiativ som just nu tas av civilsamhällesorganisationer och ideella verksamheter. Ett starkt civilsamhälle är ett viktigt komplement till det intensiva arbete som nu pågår på alla samhällets nivåer.

Sverige är väl rustat för att ta oss igenom den här krisen. Det kommer att ta tid, men tillsammans klarar vi det.

Lena Micko, civilminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Covid-19KommunerRegioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev