Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mer krävs för att skydda Järvaborna i krisen

Järvaborna upplever att de lämnats i sticket i coronakrisen. De förväntar sig nu att ansvariga politiker i Stockholms stad tar till extraordinära och effektiva åtgärder.

Publicerad: 16 april 2020, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Järvaborna är redan ekonomiskt utsatta och värre blir det nu, menar skribenten.

Foto: Daša Sinclair/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Covid-19SegregationSmittskyddUtanförskapSmåföretagande

REPLIK Oppositionsledaren Karin Wanngård (S) skriver i en debattartikel att hon vill inrätta en särskild insatsgrupp för att bekämpa coronapandemin i Järvaområdet. Det är inte tillräckligt.

De flesta som bor här jobbar i samhällsbärande yrken, inom transportsektorn, i restaurangbranschen, på byggen, i äldrevården eller på sjukhus, och en del är småföretagare. En stor del av dem drabbas hårt av coronakrisens negativa ekonomiska konsekvenser. Dessa medborgare har varit skattebetalare före pandemin som nu slår hårt mot deras verksamheter. Konsekvenserna blir att många varslas från sina jobb, vilket leder till att de inte har råd att betala hyran eller kan försörja sina familjer. Utöver inkomstförlusterna håller en del av dem på att bearbeta sorgen efter familjemedlemmars bortgång.

Stockholms stads politikers agerande är inte tillräckligt, de har till exempel inte presenterat några åtgärder till stöd för småföretagarna i området. Och här bor resurssvaga grupper som redan är ekonomiskt sårbara och som drabbas extra hårt under krisen.

Järvaborna efterlyser:

■ Snabba och effektiva extraordinära åtgärder innan pandemin kräver ytterligare dödsoffer.
■ Att finansborgarråd Anna-König Jerlmyr (M) tillsammans med oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) agerar snabbt och effektivt. Det handlar inte bara om att dela ut informationsblad, det handlar om att rädda liv. Och de som drabbas ekonomiskt får inte blir vräkta och hamna på gatan.
■ Utse en grupp som samordnar de socioekonomiska effekterna av coronavriuset och fattar snabba beslut. Samordningsgruppen bör ha en egen budget och jobba under ledning av Anna König Jerlmyr, Karin Wanngård eller stadsdirektören och ha med aktörer från civilsamhället.

Ansvariga politiker behöver agera nu, innan situationen blir ohållbar.

Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, aktiv i lokalsamhället (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev