torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Med apotekens hjälp kan vaccinklyftorna minska”

Landets farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården, skriver Sveriges Farmaceuters ordförande Sandra Jonsson och Sveriges Apoteksförenings ordförande Johan Wallér.

Publicerad: 20 september 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Erfarenheter från andra länder visar på en stor nytta apoteksfarmaceuter gör genom att vaccinera på apotek,” skriver Sandra Jonsson och Johan Wallér.

Foto: Erik Mårtensson/TT, Pressbilder


Ämnen i artikeln:

VaccinationerApotekFolkhälsaPrimärvård

Vaccinklyftorna i Sverige ökar. Bostadsområden i socialt utsatta områden är mer utsatta än andra och i vissa områden är mindre än hälften av de vuxna vaccinerade. För att nå dem som väljer att inte bli vaccinerade krävs särskilda insatser. Samtidigt ska regionerna fortsätta vaccinera i större utsträckning än tidigare och en stor vårdskuld ska betas av. För att klara detta behöver samhället använda de resurser som redan finns, det gör vi inte i dag. Här kan apoteken spela en viktig roll.

I Sverige finns över 1 400 apotek med generösa öppettider och kvalificerad personal som ofta känner sin lokala kundkrets väl. Apoteken har förutsättningarna som kan vara nyckeln för att öka förtroendet för vaccination. I de utpekade områdena där vaccinationsgraden är låg finns redan etablerade apotek som invånarna regelbundet besöker av olika anledningar. 

Steget in på ett apotek är lägre än att boka tid på en vårdcentral. Personalen på apotek är kunniga inom hälso- och sjukvård och talar dessutom ofta flera olika språk. Faktorer som spelar roll för att nå människor och få upp vaccinationsgraden. 

Under hela pandemin har vi från apoteken och landets farmaceuter påtalat vikten av att samhället använder de resurser som finns på plats på landets apotek. Redan i dag utför ungefär ett av tio apotek vaccination. Men då är det sjuksköterskor anställda av vårdgivare som vaccinerar – inte apotekens egna farmaceuter. 

LÄS OCKSÅ: ”Tre åtgärder för att undvika att samhället åter slås ut av infektioner” 

Farmaceuter är hälso- och sjukvårdspersonal med en bred kunskap om sjukdomar och läkemedelsbehandling, inklusive immunologi och vaccin. Med några mindre ändringar i Socialstyrelsens regelverk samt en kortare vidareutbildning för farmaceuterna skulle de både kunna ordinera och administrera vaccin. Betydligt fler apotek skulle dessutom kunna erbjuda vaccinering.  

För vaccin som ingår i de nationella vaccinationsprogrammen kan apoteken ingå som en del av regionernas planering och organisering och erbjuda vaccin till riskgrupper kostnadsfritt. 

Landets farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården. Om apoteken fokuserar på friskvård i form av egenvård och vaccinering så kan läkare och sjuksköterskor fokusera på att bota, vårda och vaccinera sjuka människor.

LÄS OCKSÅ: SKR: Krävs mer för att nå hög vaccintäckning

Erfarenheter från andra länder visar på en stor nytta apoteksfarmaceuter gör genom att vaccinera på apotek. Det visar en ny rapport som Sveriges Apoteksförening publicerar i dag. I många länder får farmaceuterna administrera vaccinet, det vill säga utföra själva sticket medan en förskrivare måste ordinera vaccinet. 

I tolv länder får farmaceuten både ordinera och administrera vaccin, bland annat i Norge. När influensavaccineringen drog i gång i Danmark och Storbritannien under hösten förra året slogs direkt rekord i antalet stick utförda av farmaceuter på apotek. Att använda apoteksfarmaceuterna till vaccinering är en utveckling som skett under lång tid, men som accelererat som en följd av covid-19. 

Sverige kommer att behöva en långsiktighet i hur vaccinationsverksamheten organiseras på ett effektivt sätt i samhället och nå alla grupper oavsett bostadsort. För detta behövs apoteken och farmaceuterna. 

Sandra Jonsson
Ordförande Sveriges Farmaceuter 

Johan Wallér
Vd Sveriges Apoteksförening 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev