tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Marknadsfundamentalisterna i vården måste backa!

Reformer som öppnat för privatiseringar och marknadsanpassningar ökar ojämlikheten i vården. Hälso- och sjukvårdslagen som uttryckligen säger att sjukast ska få hjälp först rundas ständigt i takt med att de privata sjukförsäkringarna, vårdvalen och de privata nätläkarna ökar i antal, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö, Sara Svensson, Jonas Lindberg och Eva Olofsson.

Publicerad: 23 januari 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På apoteket ska du få råd om hur du ska behandla din sjukdom. Men när apotek och nätläkarbolag har gemensamma ägarintressen finns en uppenbar risk att kunden i stället slussas vidare till nätappen.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Privat driftJämlik vårdApotekNätläkarePatienterHälso- och sjukvårdslagen

I dag ser vi hur privata vårdbolag, försäkringsbolag och nätläkarbolag genom en oreglerad marknad får en allt större makt och ett större inflytande över vår gemensamma välfärd. Hälso- och sjukvården befinner sig  i en ekonomisk kris där patientsäkerheten hotas samtidigt som de privata aktörerna plockar russinen ur kakan och tjänar miljarder på vår skattefinansierade vård.

Hälso- och sjukvårdslagen som uttryckligen säger att sjukast ska få hjälp först rundas ständigt i takt med att de privata sjukförsäkringarna, vårdvalen och de privata nätläkarna ökar i antal och etablerar sig. Vi kan även se hur privata apotekskedjor lierar sig med nätläkare. Vården fragmenteras, ojämlikheten ökar och politiker i riksdag och regioner tappar kontroll över privatiseringarna och dess konsekvenser. Demokratin urholkas och marknadens principer förstärks. Sjukvården är till för oss alla som behöver den, den är ingen marknad som en företagare ska tjäna pengar på.

Det är förbjudet för vårdbolag att äga apotek, men det omvända, att apotek köper vårdbolag, är helt oreglerat. Marknaden är inte sen att utnyttja detta kryphål. Vi trodde att det statligt ägda Apoteket AB skulle hålla sig borta från den här typen av affärer, men vi misstog oss. Statliga Apoteket AB har nyligen köpt in sig i nätläkarappen Doktor 24, ägd av Wallenbergsfären.

Förra året föreslog Läkemedelsverket i en rapport till regeringen att reglerna ska skärpas så att ingen apotekskedja får ”avgörande inflytande” över ett vårdföretag. Det räcker inte. Vi kan nu se hur Apotek Hjärtat kan ha kvar sina 49 procent i Min Doktor, och statliga Apoteket AB kan köpa 20 procent av nätläkaren Doktor 24.

I dag är det inte jämlikheten som ökar i sjukvården. Det är i stället de privata företagens insteg på en av samhällets bärande funktioner – rätten till sjukvård för alla som behöver det. Detta är en etisk fråga och en fråga om tillit. Jag som patient ska kunna lita på att jag får oberoende råd av vården. Samägande av denna typ riskerar denna tillit. Det är ytterst allvarligt.

På apoteket ska du få råd om hur du ska behandla din sjukdom. När apotek och nätläkarbolag har gemensamma ägarintressen finns en uppenbar risk att kunden slussas vidare till nätappen – en enkel förkylning blir en patient hos nätdoktorn i stället för att ordineras en Alvedon och vila. I dag betalar regionerna nätläkare cirka 500 kronor av för varje samtal medan ett samtal till 1177 Vårdguiden kostar skattebetalarna strax under 80 kronor.

Nätläkarbolagens affärsidé innebär att det blir mindre resurser till regionernas hälso- och sjukvård. Vi kräver att regeringen reglerar apotekens förutsättningar att vara delägare i nätläkare eller vårdcentraler. Vi kräver att vårdbehov återigen ska styra vårdens resurser – inte ekonomiska incitament eller marknadsanpassningar.

Ojämlikheten i vården ökar i vårt land på grund av reformer som öppnat för privatiseringar och marknadsanpassningar. Stora reformer som påverkar ett helt lands infrastruktur för hälso- och sjukvården ska aldrig genomföras utan att en utvärdering för att kunna se konse­kvenserna av reformerna också beslutats. Det är dags för marknadsfundamentalisterna att backa.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson på nationell nivå, Vänsterpartiet

Sara Svensson, regionråd i opposition för Vänsterpartiet i Region Skåne

Jonas Lindberg, Sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm

Eva Olofsson, regionråd i opposition för Vänsterpartiet i Region Västra Götaland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev