måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Makthavarna blundar för våldet i Järva

Barn används som knarklangare och ungdomar skjuts ihjäl. Utvecklingen i Rinkeby oroar oss alla. Men vad gör politikerna? Majoriteten av politikerna i stadsdelsnämnden bor inte ens i området. Det är dags att makthavarna börjar lyssna på oss som bor här, skriver Kahin Ahmed (C).

Publicerad: 8 januari 2020, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Makthavarna på lokal- och riksnivå ser inte problematiken och tar den inte på största allvar, skriver debattören.

Foto: Daša Sinclair, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetKriminalitetSegregationFörtroendevalda

Under nyårshelgen, när stockholmarna som bäst förberedde middagar och firade in ett nytt år upplevde vi som bor i Rinkeby maktlöshet och hopplöshet. Medan smällar i andra delar av Stockholm kom från fyrverkerier, upplevde vi som bor i Rinkeby frustration över en ny tragisk dödsskjutning som denna gång krävde livet på en 20-åring.

Enligt SVT kan 40 procent av det dödliga våldet i Stockholm kopplas till Järva. Situationen är orimlig. Vi vågar inte låta våra barn leka ute på gårdarna för att vi är rädda för att skotten ska träffa dem. I en rättsstat ska inte medborgarnas rörelsefrihet begränsas av uppgörelser mellan ungdomsgäng.

Ingen förälder i världen vill att deras barn hamnar snett och bli en del av gängen. De flesta ungdomar som dras in i kriminaliteten är födda här i Sverige under 1990-talet, eller kom till Sverige som barn. De har föräldrar som flytt krig och elände, föräldrar som förväntat sig bättre förutsättningar för deras barn än vad de själva haft.

Vi oroar oss nu för att narkotikaanvändningen går ned i åldrarna och för att barn används som langare. Makthavarna på lokal- och riksnivå ser inte problematiken och tar den inte på största allvar.

Majoriteten av politikerna i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista bor inte här och deras barn går inte i Rinkebyskolor. Det innebär att de inte har ett lokalförankrat synsätt om vad som pågår i området.

Dessa politiker kommer till stadsdelen när det är dags för nämndens sammanträden, efter det försvinner de igen. När jag har frågat Rinkebybor varför de inte är med och försöker påverka, får jag till svar: "Dessa politiker representerar sina partier, de representerar inte oss". Detta bidrar såklart till ett demokratiskt och inte minst representativt underskott.

För att vända trenden måste politiker börja lyssna på aktiva aktörer i lokalsamhället. Och vi efterlyser följande:

■ Tillsätt en kriskommitté bestående av experter, politiker och civilsamhället, som tillsammans arbetar för att för att komma till bukt med utanförskapet och det ungdomsrelaterade våldet.
■ Flytta viktiga samhällsfunktioner till förorten. Till exempel hade flytten av Diskrimineringsombudsmannen, som stoppades, kunnat ge förorten ett ansikte utåt och samtidigt skapat arbetstillfällen. En statlig myndighet i förorten skulle också gynna lokala näringsidkare. Argument som att det är för dyrt,  eller inte uppfyller krav på tillgänglighet, håller inte (Alice Bah Kuhnke i SVT 2015).
■ Fler traineejobb inom bristyrken såsom vård, restaurang- och byggbranschen för ungdomar. Under valrörelsen lovade regeringen 31 000 traineejobbplatser. Var tog de vägen?
■ Fler lärlingsplatser, praktik och utbildning, som leder till jobb.
■ Satsa på att vända de sjunkande skolresultaten i förorterna, genom att attrahera och rekrytera lärare med spetskompetens i förortsskolor.
■ Prioritera ordning och reda i båda klassrummen och skolmiljön. Till exempel genom att anställa flera ordningsvärdar från civilsamhället, helst från föräldragrupper och skötsamma ungdomar i området.
■ Förstärk civilsamhällets roll.
■ Satsa på sociala rehabiliteringsinsatser för avhoppare från gäng.
■ Skärp straffen för vapeninnehav och stärk gränspolisens roll för att stoppa vapensmuggling till landet.

För varje dag som går utan insatser för att få stopp på det ungdomsrelaterade våldet som härjar i vårt område ökar risken för att fler skötsamma medborgare får betala med sina liv.

Kahin Ahmed, sociolog, samhällskommunikatör, lokal politiker (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev