Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Värdera allas blod lika!

Redan i somras kunde man läsa att det rådde stor blodbrist i sjukvården och inför den gångna julhelgen var det återigen risk för akut blodbrist. Blodgivare må ta ledigt, men patienterna gör inte det och sjukvårdens behov måste säkras. Jämlik blodgivning vore ett viktigt steg på vägen, skriver Camilla Waltersson Grönvall och John Weinerhall, Moderaterna.

Publicerad: 10 januari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jämlik blodgivning behöver inte alls strida mot EU-regler, skriver debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

DiskrimineringEUHBTQ

Att kunna erbjuda blod till patienter i samband med operationer eller sjukdomar är ofta livsavgörande. Inte sällan råder det dock brist på blod vilket är mycket allvarligt, inte minst för den person vars liv hänger på en skör tråd. Vården är i ständigt behov av fler blodgivare, därför är det olyckligt att en stor grupp idag i praktiken stängs ute från att bli blodgivare.

Blodgivare får titt som tätt sms utskickat där man uppmanas att ge blod på blodcentralerna eller blodbussen. Tyvärr finns det en grupp som inte kommer att få någon sådan kallelse. Män som har sex med män får år 2020 fortfarande inte ge blod – om man inte har levt i fullständigt celibat i minst tolv månader. Det spelar alltså ingen roll om man sedan många år lever i ett monogamt förhållande och inte utsätter sig för några sexuella risker. Som homo- eller bisexuell man är man helt enkelt inte önskad som blodgivare.

Det blod som används inom hälso- och sjukvården ska givetvis vara kvalitetssäkrat. Patientsäkerheten ska alltid prioriteras allra främst. Ingen patient ska riskera att få blodsmitta genom blodtransfusioner och därför bör det givetvis vara en hård kontroll av det blod som ges. Vi hade av den anledningen tyckt att det hade varit rimligare att man i stället bedömer en blodgivare utifrån dennes risktagande och därefter sätter karantänstider oberoende av vilken sexuell läggning vederbörande har.

Når frågan om jämlik blodgivning kommer upp i Sverige hänvisar ofta Socialstyrelsen till EU-bestämmelser. Trots detta har flera länder, exempelvis vårt grannland Danmark, inom en snar framtid tänkt att tillåta blodgivning för homo- och bisexuella män utan att det anses strida mot EU-regler. Givet att enbart människor utan sexuellt risktagande skulle få ge blod och att blodet screenas för att upptäcka eventuell blodsmitta borde även Sverige kunna införa samma regler för alla. Det skulle ge mer nödvändigt blod till sjukvården och patienterna. Samtidigt skulle Sverige ta bort ett av de diskriminerande regelverk som finns kvar för homo- och bisexuella.

Vi moderater i socialutskottet har nu lagt förslag i riksdagen om att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att ändra på detta i den översyn av riktlinjer för blodgivning som nu sker. Samtidigt som vi är stolta över att vara första partiet som lägger ett sådant förslag beklagar vi att inte fler gör det.

40 år efter att homosexualitet slutade att klassas som en psykisk störning är det på tiden att en av de sista relikerna från en mer fördomsfull tid försvinner. Vi hoppas och uppmanar därför fler partier att ansluta sig till Moderaternas motion i socialutskottet om att värdera allas blod lika.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

John Weinerhall, riksdagsledamot i socialutskottet med ansvar för smittskydd (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DiskrimineringEUHBTQ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev