Debatt
M: Våga öppna upp samhället igen
De senaste smittskyddsåtgärderna framstår som godtyckliga och ogenomtänkta. S-regeringen tar för lättsinnigt på medborgarnas fri- och rättigheter, skriver regionrådet Ulf Berg (M) och riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M).
Publicerad: 25 januari 2022, 05:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det saknas en tydlig koppling mellan restriktionerna och vilken begränsande effekt de förväntas få på smittspridningen, skriver moderaterna Ulf Berg och Carl-Oskar Bohlin Foto: Mathias Bengtsson och Riksdagen
Folkhälsomyndighetens skärpta smittskyddsåtgärder som infördes den 12 januari reser många frågetecken. De innebar bland annat att serveringsställen måste stänga senast kl. 23 och att allmänna sammankomster fick ett deltagartak på max 500 personer med vaccinationsbevis på inomhusevenemang.
Vilket vetenskapligt stöd och evidens finns det för att smittspridningen på krogen ökar efter kl. 23? Varför begränsas antalet deltagare på allmänna sammankomster till just 500 stycken? Varför inte lika gärna 1000 eller 1500 personer? Varje betalande åskådare spelar roll för musikklubbar och idrottsföreningar som redan blöder ekonomiskt.
Detta var frågeställningar som även Folkhälsomyndigheten verkar ha tagit till sig och förmedlat till regeringen. I förra veckan ändrades nämligen reglerna till 500 personer med vaccinationsbevis per separat sektion för inomhusevenemang, något som är betydligt rimligare och gör stor skillnad.
Det är dock lätt att förstå att krögarna sliter sitt hår. Regeringen gasar, sedan bromsar man. De senaste smittskyddsåtgärderna framstår kort sagt som godtyckliga.
Vid den här tiden av året brottas sjukvården vanligtvis med höga tal av vinterkräksjuka, influensor och halkolyckor. Det är normalt. Att regeringen blandar in dessa årligen återkommande fenomen som försvar för sina smittskyddsåtgärder får dock aldrig ses som ett normalläge.
S-regeringen tar helt enkelt för lättsinnigt på medborgarnas fri- och rättigheter: Rätten att demonstrera, möjligheten att gå till jobbet och ungdomars möjligheter att delta i idrottscuper. Det måste finnas en koppling mellan restriktionerna och vilken begränsande effekt de förväntas få på smittspridningen. Att påbuden uppifrån blir rutin och något som inte får ifrågasättas är en utveckling som måste undvikas.
Region Dalarna har nu en mycket god vaccineringskapacitet och står väl rustade för att ge dos 3 och fortsätta med dos 1 och 2. Vi ser positivt på att Folkhälsomyndigheten minskade tidsspannet från sex till fem månader mellan dos två och dos 3 för alla över 18 år. Detta borde ha gjorts tidigare.
Svaret på hur vi bekämpar pandemin heter nämligen fortsatt vaccinering. Samtidigt uppmanar vi regeringen att våga öppna upp samhället och låta folk leva mer som vanligt igen. Utöka kraven på uppvisande av vaccinationspass i stället för att stänga serveringsställen.
De allvarligast sjuka i Covid-19 är med få undantag ovaccinerade. Det är något vi måste ta lärdom av.
Ulf Berg
Regionstyrelsens ordförande (M) i Region Dalarna
Carl-Oskar Bohlin
Riksdagsledamot (M) från Dalarna
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.