Debatt
M: Tystnadskulturen är en ödesfråga för demokratin
En ny rapport visar att kommunanställda i Göteborg skräms till tystnad av de kriminella gängen. Politiken måste agera med full kraft, och agera nu för att inte utvecklingen ska bli katastrofal för rättsstaten och demokratin, skriver moderaterna Johan Forssell och Axel Josefson.
Publicerad: 30 augusti 2021, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Gängen måste krossas med statens fulla kraft. Och det måste ske nu, skriver Johan Forssell och Axel Josefson. Foto: Moderaterna
Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande. En tystnadskultur växer fram runt den grova organiserade brottsligheten och sätter sin prägel på hela samhället. I sin mest synliga form innebär den att människor inte vågar vittna, inte heller gällande så kallade småbrott.
Men utvecklingen tar sig även andra, kanske ännu farligare, uttryck. Efter att kommunanställda i Göteborg slagit larm om tystnadskultur gav staden i uppdrag åt en extern konsult att undersöka detta i en rapport. Rapporten, som nyligen levererats, är minst sagt deprimerande läsning.
Det framgår bland annat att många av kommunens anställda väljer att inte anmäla brott. Det kan till exempel handla om narkotikaförsäljning eller att vapen upptäcks i kommunens lokaler. Anledningen till att man inte vill anmäla är främst för att man är rädd för repressalier från kriminella – ”risken att exponeras som privatperson bedöms vara för stor”.
LÄS OCKSÅ: Så kan tystnadskulturen stoppas
Det handlar inte bara om att kommunanställda vänder bort blicken, utan också om att de själva får tolerera oacceptabelt beteende. Sexuella trakasserier, att förföljas till jobbet på morgnarna och förtäckta hot är vardag för tjänstemän som beslutar om tvångsomhändertagande av barn eller om vräkning från kommunala lägenheter.
LÄS OCKSÅ: Vision: Hot, hat och trakasserier får aldrig bli en del av jobbet
Men det mest upprörande är ändå att de anställda som utsätts för detta inte har förtroende för kommunförvaltningen och för rättsväsendet. Flera av de intervjuade i rapporten är tveksamma till om de skulle få det stöd de behöver om de skulle välja att anmäla. Det framkommer att chefer i kommunens egen organisation bidrar till tystnadskulturen. De anställda förväntas ”vårda kommunens varumärke.”
Denna attityd får helt enkelt inte förekomma.
Ett första, mycket blygsamt, steg är att öppet kalla problemen för vad de är. Självklart ska ingen kommunanställd råka illa ut för att han eller hon berättar sanningen. Tvärtom: det måste alltid premieras. Vi vill göra rent hus med kulturen av att tona ned problemen i Göteborg. Det ska finnas en nolltolerans mot hot och alla former av otillåten påverkan.
Varje misstänkt brott eller incident ska rapporteras och anmälas. Medarbetarna ska känna sig trygga i att staden ger stöd och skydd när de berättar. Polisanmälan ska inte behöva göras av de som har den direkta kontakten med invånarna eller i värsta fall en misstänkt förövare. Det ansvaret ligger redan på cheferna, men efterlevnaden måste följas upp. Under kommande veckor kommer vi att inhämta förvaltningarnas syn på rapporten och frågan i stort. Därefter kommer vi skyndsamt att återkomma med ytterligare förslag på åtgärder. Det är bråttom nu.
LÄS OCKSÅ: Malcom Kyeyune: Aktivera statens immunförsvar mot våld och hot som drabbar tjänstemän
Problemen måste bekämpas vid roten. Det kan bara ske genom att gängen krossas: deras verksamhet ska omöjliggöras och deras ledare och medlemmar ska låsas in under mycket lång tid. Vi har föreslagit flera mönsterbrytande åtgärder. Till exempel visitationszoner, dubbla straff och proaktiv avlyssning av gängkriminella samt kriminalisera deltagande i gäng.
För att människor – kommunanställda och andra – ska våga anmäla och vittna vill vi införa ett system med anonyma vittnen och vi vill kraftigt höja straffen för övergrepp i rättssak. Vi vill införa en nationell enhet inom polisen som har ett samlande ansvar för vittnesskyddsverksamheten. Ingen ska behöva falla mellan stolarna på grund av att ansvaret för att skydda brottsoffer och vittnen är uppdelat på olika händer.
Det är svårt att överdriva hur allvarligt den nuvarande utvecklingen hotar hela vårt öppna och fria samhälle. Det handlar inte längre bara om den fysiska tryggheten på gator och torg – vilket är nog så viktigt naturligtvis – utan om att på sikt kunna ha en fungerande rättsstat och demokrati.
Gängen måste krossas med statens fulla kraft. Och det måste ske nu.
Johan Forssell, Rättspolitisk talesperson (M)
Axel Josefson, Kommunstyrelsens ordförande (M) Göteborg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.