lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Tacka S för att idrottsplatserna förfaller

Det stämmer att många idrottsanläggningar i Stockholm har akuta upprustningsbehov. Men det är knappast den nya majoritetens fel. Den första grönblåa budgeten lade mer pengar på stadens underhåll av idrottsfastigheter än vad som gjorts tidigare år.

Publicerad: 17 april 2019, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idrottsunderhålleti Stockholm har ökat markant. Foto: Colourbox/ Mikkel Bigandt//Bildbyrån/Lennart Månsson


Ämnen i artikeln:

IdrottStadsplaneringHälsaStockholm

REPLIK. Min givna utgångspunkt är att stockholmarna ska kunna lita på att stadens idrottsanläggningar är säkra, tillgängliga och har hög standard. Tyvärr befinner vi oss inte i ett sådant läge idag, men den negativa utvecklingen ska vändas. Hellmark Knutsson och Eriksson skriver felaktigt att Stockholms stad inför kortsiktiga besparingar på idrottsanläggningar.

Den grönblåa majoriteten i Stockholm sanerar fastighetsnämndens långsiktiga ekonomi och tillförde nyligen mer resurser till akuta renoveringar av stadens idrottsanläggningar. Det är inte heller sant att Stockholm enbart fokuserar på att öka byggtakten. Målet är att bygga en klimatsmart stad där idrott och kultur finns med redan tidigt i planeringsstadiet av nya stadsdelar.

Det är sant att många idrottsanläggningar i Stockholm är i akut behov av renoveringar. Men det är verklighetsfrånvänt att lägga det ansvaret på den nuvarande majoriteten. I den första grönblåa budgeten lades mer pengar till stadens underhåll av idrottsfastigheter än vad som gjorts tidigare år. Därutöver har vi tillfört akuta resurser om 100 miljoner, vilket alltså innebär att det under 2019 spenderas tre gånger så mycket på idrottsunderhållet jämfört med tidigare år.

Jag arbetar hårt för att ta tag i skenande investeringskostnader och för att långsiktigt lösa ekonomin i fastighetsnämnden. Stadsrevisionen pekar på att den tidigare S-ledda majoritetens ekonomiska styrning varit bristfällig, och att Socialdemokraterna medvetet har hållit nere underhållskostnader för att klara budgeten. För att få ordning på ekonomin jobbar vi nu med att förbättra fastighetsnämndens kostnadskontroll, fortsätta bygga nytt, men också att åtgärda det mest akuta underhållet.

Om man påstår att Stockholm inte byggs hållbart, ignorerar man den nya politiska inriktning som den grönblåa majoriteten tagit. Hela målsättningen är att bygga en sammanhållen och hållbar stad, samt få ordning och reda i ekonomin.

Det handlar om att bygga fler klimatsmarta fastigheter, att ha med idrott i planeringen av nya eller växande stadsdelar, att skapa trygga stadsdelar så att människor vågar idrotta på kvällen och att staden ska bedriva aktiv fastighetsförvaltning så att skattepengarna kan gå till prioriterade ändamål. En given utgångspunkt är nu också att välkomna privata aktörer som vill finansiera nya idrottsanläggningar, istället för att den dörren ska vara stängd.

Fastighetsnämndens investerings- och renoveringsprojekt ökade med över två miljarder kronor under förra mandatperioden. Det motsvarar ungefär lika mycket pengar som hela Sundbybergs kommunbudget, och har självklart påverkat möjligheterna att investera i andra projekt. Därför genomför vi nu en extern genomlysning av fastighetsnämndens arbetssätt – för att förbättra kostnadskontrollen. Det är helt enkelt en förutsättning för att bättre kunna styra nämndens resurser, och därmed planera för en stad där framtidens idrottsmöjligheter är större än idag – för alla.

Jag välkomnar ett kontinuerligt samarbete med idrottsrörelsen för att bygga ett mer klimatsmart, idrottande och sammanhållet Stockholm. Utmaningarna för Stockholm är många, men jag kan garantera att arbetet från den grönblåa majoriteten om att vända den negativa utvecklingen är i full igång.

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev