Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M-styret måste lyssna på Läkarföreningen!

Gör inte om misstaget att trycka igenom en omorganisation utan att ha vårdprofessionerna med er. Det skriver ledande socialdemokrater i Region Stockholm i en replik.

Publicerad: 13 november 2019, 13:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den konsultdrivna styrmodell som införts på Karolinska borde ha stannat på ritbordet.

Foto: Jan-Erik Kaiser/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaRegion StockholmModeraternaSjukhusArbetsmiljöEkonomiVarsel i Region Stockholm

Liksom Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening anser vi att den konsultdrivna styrmodell som införts på Karolinska borde ha stannat på ritbordet. Inte bara har den slagit sönder fungerande kliniker, den har dessutom drivit såväl kostnader som antal chefsnivåer. Av den anledningen var vi socialdemokrater de första att välkomna att en översyn av verksamhetsmodellen till slut initierades.

När nu Karolinskas läkarförening varnar för att utkomsten av denna översyn snarast kan förvärra problemen på sjukhuset vill vi rikta en uppmaning till det moderatledda styret i regionen: gör inte ännu en gång felet att trycka igenom en omorganisation utan att ha vårdprofessionerna med er. Där borde exemplet NKS – både byggandet av sjukhuset och införandet av verksamhetsmodellen – stå som läxa nog.

Efter att ha läst det moderatledda styrets budgetförslag befarar vi dock att de inte kommer att lyssna heller denna gång. Där har de nämligen sedan föregående års budget valt att stryka skrivelser om att förändringsarbete i huvudsak ska drivas med kompetens från verksamheten och att medarbetarna ska ges förbättrade möjligheter att påverka hur arbetet bedrivs.

Vidare riktar Karolinskas läkarförening skarp kritik mot hur utflytten av vård från sjukhusen har genomförts. Vi socialdemokrater delar den kritiken. Vi tror på omställningen mot en utbyggd nära vård men vi tror inte på att göra det på det moderatledda styrets vis där allt handlar om att skapa nya vårdmarknader och samtidigt kapa sjukhusens resurser. Detta i ett läge där vi ser att överbeläggningarna ökar, operationer ställs in och allt fler kvinnor hänvisas till andra län för att föda.

Omställningen måste genomföras på ett sådant sätt att den högkvalitativa vård som bedrivs på sjukhusen säkras och samspelet mellan den nära vården och sjukhusvården stärks. Detta behöver ske med utgångspunkt i stärkt patientsäkerhet, utvecklad forskning och utbildning samt säkrad kompetensförsörjning för nästa generation. Därför behöver vi se till att verksamheten får en hållbar ekonomi som säkrar att patienter får den vård de har rätt till och att personalen får goda arbetsvillkor.

Aida Hadzialic, finansregionråd i opposition (S), Region Stockholm

Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionråd i opposition (S), Region Stockholm

Robert Johansson, personalpolitisk talesperson (S), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev