Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

​​​​​​​M: Spelar (S)vantorp ett falskspel med väljarna?

För den som är utbildningsutskottets ordförande borde innehållet i våra reformförslag inte komma som någon överraskning: Moderaterna är redo att sjösätta reformer som långsiktigt stärker alla elevers kunskaper och dessutom ser till att avarterna i svensk skola försvinner, slutreplikerar Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Publicerad: 2 mars 2020, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att bedriva en häxjakt på friskolor, där några av landets absolut bästa skolor finns är ett svek mot januariöverenskommelsen, skriver Kristina Axén Olin.

Foto: Fredrik Wennerlund / Britt Mattsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FriskolorJanuariavtaletSocialdemokraternaModeraterna

Nej Gunilla Svantorp. Moderaternas vilja att få bort avarterna i svensk skola är på riktigt. Våra reformer för hur vi vill göra detta finns klart och tydligt beskrivet i våra förslag i riksdagen. För den som är utbildningsutskottets ordförande borde innehållet i våra reformförslag inte komma som någon överraskning. Frågan är däremot om Gunilla Svantorp har läst januariöverenskommelsens punkt nio? Eller spelar Gunilla Svantorp ett falskspel med väljarna?

Gunilla Svantorps egen partikollega, utbildningsminister Anna Ekström (S), säger ofta att hon hedrar januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. I en intervju med Skolvärlden (19/1 2019) berättade hon ”så jag kommer att kämpa kanske allra hårdast för att genomföra de delar av överenskommelsen som har varit viktiga för Centerpartiet och Liberalerna, just för att vara säker på att det kan bli den viktiga vägvisare in i framtiden som jag hoppas att den ska bli.”

I överenskommelsens punkt nio står det klart och tydligt att regeringen inte ska driva vidare eller arbeta med förslag som skulle innebära att välfungerande skolor stängs. Men trots den punkten är det just detta som Gunilla Svantorp och Socialdemokraterna sätter högst på sin prioriteringslista. Hur ni får ihop denna ekvation är för mig – och för majoriteten av väljarna – en gåta. Att bedriva en häxjakt på friskolor, där några av landets absolut bästa skolor finns, är inte bara ett svek mot januariöverenskommelsen. Det är också oseriöst.

När andra partier spelar falskspel med väljarna väljer Moderaterna en uppriktig och saklig debatt om svensk skola. Vi står redo att sjösätta kunskapsreformer som långsiktigt stärker alla elevers kunskaper och som dessutom ser till att avarterna i svensk skola försvinner.

Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev