Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Skynda på digitaliseringen - med hjälp av privata aktörer

Sverige måste skynda på digitaliseringen av offentlig sektor. Att samverka med privata aktörer skulle leda till bättre samhällsservice och möjliggöra stora besparingar, skriver Maria Stockhaus (M).

Publicerad: 21 januari 2022, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tack vare Telia och Ericsson kunde Sahlgrenska Universitetssjukhuset samla in stora mängder data och låta AI analysera den för att kunna förutse när belastningen på vården skulle bli som störst, skriver Maria Stockhaus (M).

Foto: Moderaterna, Staffan Löwstedt


Ämnen i artikeln:

Digitaliserad vårdCorona i vårdenArtificiell intelligensVårdskulden

Efter snart två år med pandemin har samhället genomgått enorma förändringar. Förändringar som vi har varit tvungna att hantera och som varit möjliga genom digitalisering. Hemundervisning, distansarbete och zoom-möten har blivit vardag. Verksamheter har digitaliserats och nya innovativa metoder har utvecklats, inte minst inom sjukvården, för att möta utmaningen med pandemin.

Ett konkret exempel på hur digitalisering har underlättat i vården, och en väl fungerande samverkan mellan det privata och offentliga, är Sahlgrenska universitetssjukhus som tillsammans med Telia och Ericsson har samlat in stora mängder data och låtit AI analysera den för att kunna förutse när belastningen på vården skulle bli som störst. Resultatet visade sig ha hög träffsäkerhet och gav möjlighet att kunna anpassa verksamheten. I en undersökning som stiftelsen Forska!Sverige har beställt från Sifo visar dessutom att så många som 93 procent av allmänheten säger ja till att anonymt dela sin hälsodata.

LÄS MER: ”Utmaningen är att digitalisera rätt – det vill säga hållbart” 

Ett annat exempel är myndigheten för digital förvaltning som i en rapport kunde konstatera att om offentlig sektor skulle utnyttja möjligheterna med AI-teknik skulle 140 miljarder kronor kunna sparas in – per år! Med 140 miljarder skulle välfärden kunna rustas stark för kommande generationer och både samhällsservicen och arbetsmiljön för de som arbetar i offentlig sektor skulle kunna förbättras.

Frågan är inte om vi bör skynda på digitaliseringen, utan snarare: har vi verkligen råd att vänta? SKR:s senaste ekonomirapport pekar visserligen på ett starkt resultat i landets kommuner och regioner men det är på grund av tillfälliga statliga statsbidrag under pandemin. Framtiden ser betydligt mörkare ut. Skadeverkningarna av pandemin i form av uppskjuten sjukvård och inställd omsorgsvård behöver fortfarande hanteras samtidigt som vi har den demografiska utmaningen med fler äldre och färre som är i arbetsför ålder.

LÄS MER: Läkarupprop: Glöm inte den mänskliga kontakten när AI introduceras i vården

Utmaningen består dock inte enbart av att tillgängliggöra data — den måste också kontinuerligt uppdateras för att säkerställa kvalitén. Samverkan mellan de privata och offentliga aktörerna måste därför förbättras för att nya innovationer ska nå medborgarna. Sverige behöver ett tydligare ledarskap när det gäller digitalisering. Vi har alla förutsättningar för att bli bäst i världen och leda utvecklingen men då måste regeringen och myndigheterna sätta fart. Vi samlar in många olika former av data i Sverige. Nu måste vi se till att dra nytta av den och skapa mervärde för medborgarna.

Maria Stockhaus
Trafik- och digitaliseringspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev