Debatt
M: Regeringen måste göra mer för att rädda företagen
Det är avgörande att Sverige vidtar nödvändiga åtgärder för att stoppa coronasmittan. Men det är inte rimligt att våra svenska företag får ta konsekvensen. Regeringen måste, liksom många kommunpolitiker runt om i landet redan gjort, lägga fram stödåtgärder som omfattar fler företag, skriver, moderaterna Anna af Sillén och Lars Hjälmered.
Publicerad: 27 mars 2020, 03:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Regeringens krispaket med åtgärder för små företag är bra – men inte tillräckligt, skriver Anna af Sillén (M) och Lars Hjälmered (M).
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Vi befinner oss i ett kritiskt läge. För många företagare är de närmsta veckorna avgörande för om man ska kunna driva verksamheten vidare. Regeringens krispaket med åtgärder för småföretag är bra – men inte tillräckligt. Politiker på alla nivåer måste tänka utanför boxen och ta snabba beslut för att rädda jobb. Många goda exempel på handlingskraftigt politiskt ledarskap finns i våra kommuner. Nu måste även regeringen visa mer av den förmågan.
I samma hårresande takt som coronasmittan, och inte minst oron för den, spridit sig har de ekonomiska konsekvenserna av ett ändrat mänskligt beteende och dramatiska politiska beslut drabbat näringslivet hårt. På kort tid har såväl storbolag som enmansföretag sett sin ekonomi haverera.
I besöksnäringen kämpar hotell och restauranger för sin överlevnad när människors möten minimeras i syfte att dämpa smittspridningen. Dagliga rapporter om varsel kommer bytas mot besked om konkurser och därmed är den jobbmotor som skapar resurser till vår gemensamma välfärd i gungning. Det Kommunsverige som redan dragit åt svångremmen inför ekonomiska utmaningar kopplade till demografin har fått en nattsvart glimt av hur massarbetslöshet kan spä på problembilden.
Det går inte att nog understryka vikten av ett kommunalt ledarskap som inser läget. Och agerar. Utöver kraftfulla stödpaket från nationell nivå behövs snabbfotade kommunledningar som tänker nytt och underlättar för företagen. Särskilt småföretagare som står för merparten av skatteintäkterna i huvuddelen av landets kommuner, men har svårt att tillgodogöra sig det stöd regeringen hittills lagt fram.
De goda exemplen finns. Moderata Företagarrådet har snabbinventerat lokala initiativ för att sprida över landet i syfte att säkra så effektivt lokalpolitiskt arbete som möjligt. Ett axplock:
■ Norrtälje kommun ger bland annat anstånd med avgifter för kommunala tjänster som vatten och renhållning.
■ I Trosa tidigareläggs kommunala investeringar som skapar affärsmöjligheter för de lokala företagen och möten flyttas från kommunhuset ut till externa konferensanläggningar.
■ Staffanstorp och Partille stoppar samtliga avgiftsuttag för årliga kontroll- och tillsynsavgifter inom områdena miljötillsyn och livsmedelskontroll.
■ Österåker kommun har kontaktat företagare som behöver permittera personal och har erbjudit sig att snabbutbilda berörd personal inom kommunens kärnverksamheter för att fylla vakanser inom exempelvis omsorgen.
Flera kommuner ser över möjligheten att skjuta upp och/eller sänka hyror och vilka verksamheter som skulle kunna läggas ut på lokala företagare i stället. Uteserveringar ges tillstånd att öppna omedelbart och parkeringsavgifter slopas tillfälligt.
Krisen får många att tänka utanför boxen, vilket är absolut nödvändigt. Den förmågan behöver regeringen visa mer av. Det är avgörande att Sverige vidtar nödvändiga åtgärder för att stoppa smittan. Men det är inte rimligt att våra svenska företag får ta konsekvensen. Även här finns ett mänskligt perspektiv: när företag kraschar så kraschar människor. Kvinnor och män som byggt upp verksamheter som inte bara är deras livsverk, utan också skapat jobb åt andra. Jobb som sedan finansierar vår gemensamma välfärd.
Regeringen måste, liksom många kommunpolitiker runt om i landet redan gjort, lägga fram åtgärder som omfattar fler. Moderaterna har presenterat flera förslag som gör just detta och kommer fortsätta vara en konstruktiv kraft för att rädda företag och jobb.
Anna af Sillén, ordförande Moderata Företagarrådet
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.