Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Polisen ska inte gå runt med insamlingsbössan hos kommunerna

Det är en farlig och oroande utveckling om myndigheterna börjar söka alternativa inkomstkällor och tigga pengar till sin verksamhet. Täbys kommunstyrelseordförande Erik Andersson (M) ifrågasätter Polisens förfrågan att kommunen ska samfinansiera myndighetens årliga trygghetsundersökning.

Publicerad: 29 september 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Staten ska se till att Polisen får de resurser som krävs utan att polischeferna ska behöva gå runt med tiggarbössan, skriver Erik Andersson.

Foto: Johan Nilsson/TT, Täby kommun


Ämnen i artikeln:

PolisenTrygghetKommunerFinansieringsformer

Tryggheten i Sverige är hotad. I stort sett varje dag kommer rapporter om skjutningar och andra allvarliga våldshändelser i det ena bostadsområdet efter det andra. I en intervju med Sveriges Radio nyligen berättade förskolepersonal i Järva, ett av de drabbade områdena, att det grova våldet har påverkat i vilken mån förskolan är utomhus med barnen. 

Det är något allvarligt fel i Sverige om en förskolegrupp inte kan känna sig trygg när personalen är ute med barnen. Den negativa utvecklingen måste brytas omgående – att återskapa tryggheten på våra gator och torg måste vara högsta prioritet för polisen. Tyvärr verkar Polismyndigheten få allt svårare att klara sitt uppdrag.

Täby kommun samarbetar med Polisen och får med jämna mellanrum rapporter och statistik kring hur brottsligheten utvecklas. Polisens årliga trygghetsundersökning är en viktig och värdefull pusselbit just när det gäller trygghetsarbetet. På ett nyligen genomfört samverkansmöte med Polisen kom årets trygghetsundersökning upp som en punkt. Döm om min förvåning när det helt plötsligt stod klart att undersökningen förväntas bli samfinansierad. 

Det förutsätts att kommunerna ska stå för halva kostnaden av undersökningen. Det kan låta som en liten sak (och det är för all del inte så stora pengar för varje kommun), men något är helt galet i Polismyndighetens förfrågan. Är det numera en polisiär uppgift att likt en frälsningssoldat stå med insamlingsbössan och be om pengar till sin egen verksamhet? 

Man skulle kunna tro att polischeferna har viktigare saker att göra på dagarna. Menar Polismyndigheten verkligen att kommunerna framöver ska delfinansiera statliga uppdrag?

I sammanhanget vill jag be att få påminna myndigheten om den ordning vi har i landet. Staten tar in skatter och avgifter för att finansiera de åtaganden som är statliga, till exempel Försvarsmaktens verksamhet. Även Polismyndighetens uppdrag är statligt och ska helt finansieras med statliga medel. 

Det är en farlig och oroande utveckling om myndigheterna börjar söka alternativa inkomstkällor och tigga pengar till sina uppdrag i stället för att sköta dem. Vad skulle nästa steg vara? Att cheferna i Försvarsmakten uppvaktar kommunerna för att tigga pengar till ammunition och bränsle?

I Täby har vi trygghet högt på den politiska dagordningen och i jämförelse med många andra kommuner är Täby en trygg kommun. Bäst skulle vara om Polismyndigheten kunde ta ett ännu större ansvar, men i väntan på synliga, patrullerande poliser i vardagliga miljöer – som vid skolor, på gatorna, i kollektivtrafiken eller i centrumanläggningar – har Täby kommun vidtagit en rad trygghetsskapande åtgärder som finansieras av Täbyborna.

LÄS OCKSÅ: ”Gör det lättare för kommuner att anlita ordningsvakter” 

För att skapa trygghet har vi anställt egna kommunvakter, köpt in väktartjänster, satt upp övervakningskameror och genomför kontinuerligt nattvandringar tillsammans med föreningslivet. Vi gör också en rad undersökningar för att ta reda på hur Täbyborna upplever tryggheten och de åtgärder vi gör. Dessa undersökningar bekostar vi givetvis själva, vilket är högst rimligt. Alla som vill kan ta del av dessa resultat. 

Den data Polismyndigheten samlar in är naturligtvis mycket viktig. Det är lätt att förstå den sortens underlag behövs. Alla organisationer, såväl offentliga som privata, behöver undersökningar för att planera och genomföra vettiga åtgärder. Just därför ska staten se till att Polisen får de resurser som krävs utan att polischeferna ska behöva gå runt med tiggarbössan.

LÄS OCKSÅ: Daniel Persson: Använd kommunernas kunskap för att bekämpa gängen

 Från Täby kommun ser vi fram emot att ta del av årets trygghetundersökning och förutsätter att Polisen fortsatt bekostar de uppdrag myndigheten är satt att sköta.

Erik Andersson Kommunstyrelsens ordförande (M) Täby kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev