Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”M kör med bluffargument i tiggeridebatten”

Nej Tomas Tobé, påstå inte att tiggeriförbud hjälper de utsatta. Skulle ni verkligen vilja hjälpa finns andra vägar att gå och positiva exempel att följa, skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi).

Publicerad: 8 januari 2019, 08:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Feministiskt initiativ tar striden för att allas mänskliga rättigheter ska respekteras i alla länder.”

Foto: Oscar Magnusson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ModeraternaFeministiskt initiativTiggeriförbud

REPLIK Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé skriver apropå Vellinges lokala förbud att Sverige nu behöver ett nationellt tiggeriförbud. Moderaterna hävdar att det är för människornas egen skull som de bör förbjudas att be om hjälp. Argumentet faller på sin orimlighet och lurar få. Verkligheten säger oss i stället att när samhället agerar rättighetsbaserat ger det utsatta möjlighet att ta sig ur sin situation.

I debatten, där en priviligierad grupp vill förbjuda en diskriminerad grupp att vädja om ekonomisk hjälp från förbipasserande, hörs ofta argumentet att ett förbud skulle vara för de diskriminerades egen skull. Men förbudsförespråkarna visar sällan hur ett förbud skulle vara en väg ur utsattheten. Inte undra på det eftersom studier och rapporter tydligt visar att det inte är förbud som gör att mänskliga rättigheter respekteras utan just rättighetsbaserade insatser från samhället.

De flesta EU-medborgare som ber om hjälp från förbipasserande och som nu blir lidande av förbud på geografiskt avgränsade platser är romer från Rumänien och Bulgarien som lever i utsatthet i Sverige.

Såväl Rumänien, Bulgarien som Sverige ska respektera och följa vad vi åtagit oss i och med signerandet av FN:s och EU:s konventioner om de mänskliga rättigheterna. Slutsatser presenterade i rapporter från en rad människorättsorganisationer såsom Amnesty, Raoul Wallenberg Institutet och Civil Right Defenders visar att härbärge, det vill säga tak över huvudet, är en viktig faktor för möjligheten att komma ifrån den utsatta situationen. Kommer man i kontakt med svenska myndigheter, vilket man gör om man sover på ett långtidshärbärge, minskar risken för utnyttjande och kriminalitet.

Det är ett konkret exempel på hur kommuner kan agera rättighetsbaserat. Så skulle Moderaterna på riktigt vilja att fler människor slapp be om hjälp från förbipasserande och riskerade att vara offer för kriminalitet är detta ett exempel på ett politiskt förslag som partiet borde driva. Men eftersom Moderaterna ignorerar verklighetsbeprövade rättighetsbaserade metoder som fått goda resultat, i exempelvis Lund där det finns härbärgen, blir det tydligt att Moderaterna bluffar när de använder sympati som argument för ett förbud för romer som ber om hjälp.

Feministiskt initiativ tar striden för att allas mänskliga rättigheter ska respekteras i alla länder, det är vi som kämpar hårdast mot antiziganismen och outtröttligt arbetar för minskad fattigdom och antidiskriminering.

Både i Sverige där vi budgeterat för härbärgen i de kommunfullmäktige vi valts in i och på europeisk arena där Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, har initierat flera texter som antagits med stor majoritet och som med tiden kommer att innebära en förbättrad situation för Europas romer.

Vi i Feministiskt initiativ har politiska förslag som grundar sig på mänskliga rättigheter och antidiskriminering och som kommer att göra positiv skillnad för dem som ber om hjälp från förbipasserande. Det kommer varken ett nationellt, eller lokalt, M-märkt förbud att göra. #EuropeNeedsFeminism

Joakim Månsson Bengtsson, ersättare i partistyrelsen (Fi) och medgrundare till Skånes första åretrunt härbärge för EU-medborgare i utsatthet (2014 i Lund)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev