måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Föräldraansvaret behöver stärkas

Det är orimligt att vårdnadshavare inte ska kunna fullfölja sitt föräldraansvar gällande sina barns kontakter med vården, replikerar Maria Malmer Stenergard (M.)

Publicerad: 4 november 2021, 15:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag har motionerat i riksdagen om att vårdnadshavare ska garanteras insyn i sina barns medicinska dokumentation, skriver Maria Malmer Stenergard.

Foto: Inbj/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

E-hälsaBarnFöräldraskapSekretessModeraterna

Jenny Egerborn pekar i sin artikel (Dagens Samhälle 2/11) på viktiga aspekter av problematiken när det kommer till barns vårdkontakter och att föräldrar stängs ute från dessa.  Föräldraansvaret behöver förstärkas – inte försvåras.

Jag känner igen mig i den frustration som Jenny Egerborn ger uttryck för. Det är orimligt att man inte ska kunna fullfölja sitt föräldraansvar gällande ens barns kontakter med vården. Därför har jag motionerat i riksdagen om att vårdnadshavare ska garanteras insyn i sina barns medicinska dokumentation.

LÄS OCKSÅ: ”Vem kom på att 13-åringar ska ansvara för sin egen hälsa?” 

I Sverige blir man myndig vid 18 års ålder. Vid 18-årsdagen inträder ett antal rättigheter och skyldigheter för den enskilde. När barnet fyller 18 år så upphör också det formella föräldraansvaret. Men upp till myndighetsgränsen så är föräldraansvaret centralt.

Men redan när barnet fyller 13 år försvåras möjligheterna att ta medicinskt ansvar för sitt barn, eftersom rätten som förälder att ta del av medicinsk dokumentation och genomföra bokningar hos sjukvården kraftigt begränsas. Detta på grund av bland annat en rådande praxis hos 1177 och ungdomsmottagningar. Samma institutioner gör bedömningen att 13-åringar är mogna att sköta sina kontakter med vården.

Denna praxis gör det mycket svårt att fullfölja sitt föräldraansvar. Om inte förr så upptäckte nog många föräldrar detta den hårda vägen när covidtest skulle bokas för barn som är 13 år eller äldre.

Men med detta sagt, så är det viktigt att barnets integritet ständigt beaktas. Det är exempelvis rimligt att föräldrars insyn i journaler/dokumentation från ungdomsmottagningar fortsatt begränsas, men det bör övervägas om inte åldersgränsen snarare ska sättas till 15 år. 

Föräldraansvaret behöver stärkas och då behöver också möjligheterna att utöva just detta ansvar utökas. Att föräldrar garanteras insyn i det enskilda barnets medicinska tillstånd och ges möjlighet att utöva kontakter med vårdgivare är ett viktigt led i detta arbete.

Maria Malmer Stenergard
Migrationspolitisk talesperson och ordförande i socialförsäkringsutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev