Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Elbristen i Skåne visar behovet av en ny energipolitik för hela landet

Sverige behöver en helomvändning i energipolitiken för att garantera en elförsörjning som täcker hela landet, alla tider på dygnet, skriver moderaterna Anna Jähnke, Peter Danielsson och Ulrika Heindorff.

Publicerad: 20 september 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”De politiska rörelser som i dag drömmer om ett elektrifierat samhälle samtidigt som de nästan metodiskt lyckas stänga ned hela Sveriges elproduktion riskerar att i bästa fall sakta ned eller i värsta fall stoppa vår gröna omställning,” skriver debattörerna.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

EnergipolitikElnätModeraterna

Den elbrist som råder i Skåne börjar slå allt hårdare. Elpriserna fortsätter mot nya rekordnivåer, företag har fått pausa sin produktion eller inte etablera sig alls eftersom kapaciteten inte räcker. Allt detta sker samtidigt som behovet av att elektrifiera samhället är större än någonsin.

”Det låter som upp- och nervända världen: ett energibolag som betalar sina kunder för att inte använda el. Men när effekttopparna riskerar att bli större än den effekt som finns tillgänglig, ja, då måste det till nya grepp.” 

Så lät inledningen på ett pressmeddelande som Öresundskraft nyligen skickade ut. Energibolaget ämnar med andra ord att betala större elnätskunder om de avstår eller senarelägger användningen av el och därmed minskar åtgången när belastningen är som störst. 

Åtgärden är säkerligen god och nödvändig, men att denna typ av åtgärder ens ska behövas visar hur illa situationen i Skåne blivit av regeringens energipolitik

De politiska rörelser som i dag drömmer om ett elektrifierat samhälle samtidigt som de nästan metodiskt lyckas stänga ned hela Sveriges elproduktion riskerar att i bästa fall sakta ned eller i värsta fall stoppa vår gröna omställning. Grundbulten till att vilja göra bytet till grön el är god tillgång till denna, till ett förmånligt pris. 

Då är det helt fundamentalt att vi inte bara återgår till tidigare nivåer av elproduktion utan dessutom börjar producera mycket mer för att klara av morgondagens behov. På kort sikt kommer det dock behövas den typen av innovation som Öresundskraft uppvisar. 

Misslyckandet av utbyggnaden av elnätet tillsammans med nedläggningen av kärnkraftverk har fått förödande effekter och det kommer att ta år att åtgärda dessa brister. 

Till dess kommer problemen kvarstå och vi måste fokusera på att lösa de problem vi kan. Hela samhället kommer att få fortsätta laga lapptäcket tills regeringen antingen vaknar upp eller byts ut. Region Skåne har startat upp en effektkommission där Öresundskraft ingår tillsammans med andra aktörer, just för att kunna hitta gemensamma innovativa lösningar. 

LÄS OCKSÅ: God el, mycket el och el i rättan tid 

På nationell nivå har flera skånska riksdagsledamöter motionerat, interpellerat och på andra sätt försökt sätta press på regeringen i flera år gällande elbristen i Skåne. Förslag som framförts är att skapa en lokal effektreserv, att en gång för alla göra något åt elområdesindelningen och att regeringen ska säkerställa att den försenade Sydvästlänken tas i drift.

I dagsläget är elanvändningen i Skåne ungefär fyra gånger större än den regionala elproduktionen. Bristande överföringskapacitet gör att elen inte kan transporteras i nödvändig omfattning till landets södra delar. Det får till följd att elintensiva nyetableringar tvingas norrut, Northvolt är bara ett av flera exempel. 

Tills vi kan få rätsida på elbristen kommer vi tyvärr få acceptera lösningar som kan kännas upp och ned. Att fortsätta att lappa och laga lapptäcket kommer dock inte att fungera för alltid. Sverige behöver en helomvändning i energipolitiken för att garantera en elförsörjning som täcker hela landet, alla tider på dygnet. 

Anna Jähnke
Regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden (M) 

Peter Danielsson
Kommunstyrelsens ordförande Helsingborg (M)

Ulrika Heindorff
Riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev