söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: ”Dadgostar sprider dimridåer”

Utredningen föreslår att kommunerna ska ges rätt att lösa in mark utan ersättning. Det står där ordagrant — oavsett vilka dimridåer utredaren Nooshi Dadgostar (V) försöker lägga ut, skriver Moderaterna i en slutreplik.

Publicerad: 30 januari 2019, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Regeringsformen är tydlig med att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna.” Foto: Mickes fotosida, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ModeraternaBostadsbristenBostadsbyggande

SLUTREPLIK Att Vänsterpartiet vill avskaffa rätten till eget ägande är inget nytt. Här är även partiets idéprogram tydligt; ”de rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former”. Det är därför ingen överraskning att Nooshi Dadgostar genom sin utredning föreslår en omfattande inskränkning av det privata ägandet.

Utredningen föreslår att kommunerna ska ges rätt att lösa in mark utan ersättning. Det är vad som ordagrant står i utredningens förslag, oavsett vilka dimridåer Nooshi Dadgostar nu försöker lägga ut. Det offentliga ska ges möjlighet att diktera över privat mark, utan någon form av kompensation, på ett sätt som urholkar markägares och entreprenörers grundläggande rättigheter.

Regeringsformen är tydlig med att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna. Det är en rättighet som måste värnas. Det görs inte genom att föreslå långtgående inskränkningars i alla människors rätt till sin egen egendom.

För att upprätthålla den svenska äganderätten ser vi moderater ingen annan utväg än att utredningen förpassas till papperskorgen. Denna bild delas även av flera tillfrågade remissinstanser. Centrum för rättvisa konstaterar här på Dagens Samhälles debattsida att utredningens förslag kommer i konflikt med grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Även Advokatsamfundet sällar sig till kritiken och pekar på att utredningen bär en ideologisk prägel och att förslaget är uppenbart grundlagsstridigt.

Sverige behöver fler bostäder och en bättre fungerande bostadsmarknad. Om detta råder inget tvivel. Men Dadgostars utredning varslar om en önskan att en snabbare planprocess enbart ska ses som ursäkt för Vänsterpartiets ambitioner om att begränsa äganderätten för enskilda medborgare och företag.

Till skillnad från Vänsterpartiets vilja att inskränka det privata ägandet kommer Moderaterna fortsätta att stå upp för äganderätten. Det är själva grunden i ett fritt och demokratiskt samhälle, liksom en förutsättning för en fungerande marknadsekonomi.

Mats Green, bostadspolitisk talesperson (M)

Marta Obminska, vice ordförande konstitutionsutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev