lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: Cancersjuka i Västervik har rätt till trygg vård

Alla patienter har rätt till en trygg och nära cancervård i tid. Oavsett var de bor. Därför protesterar vi moderater när onkologin i Västervik, en del av Region Kalmar län, nu hotas av nedläggning.

Publicerad: 2 maj 2019, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Cancerpatienterna i norra Kalmar behöver en cancervård som är nära, trygg och tillgänglig.”

Foto: Peter Holgersson, Bildbyrån / Phia Bergdahl / Moderaterna


Ämnen i artikeln:

CancerLöfven 2PatientsäkerhetModeraternaVårdköer

I stort sett alla känner någon som drabbats av cancer. Ett besked om cancer drabbar inte bara den som får diagnosen, det drabbar också närstående. För de allra flesta är det en omtumlande omställning av livet. På nationell nivå driver vi moderater ett antal viktiga frågor inom cancervården, exempelvis:

Sverige behöver en uppdaterad nationell cancerstrategi. En ny nationell cancerstrategi har möjlighet att binda ihop cancervården och attraktiva forskningsmiljöer, och skapar förutsättningar att utnyttja alla nya möjligheter med biobanker och mer avancerad medicinteknik.
En nationell vårdgaranti för cancervården. Det behövs specifika resurser för att korta väntetiderna inom cancervården kopplat till de standardiserade vårdförloppen.
Fler sjuksköterskor och barnonkologer. Vi vill införa en ny specialistutbildning inom barncancervård. Vi behöver också sträva efter en nationell samordning av kompetens- och personalförsörjningen till barncancervården.

Moderaterna anser att avancerad högspecialiserad cancervård behöver koncentreras ytterligare samtidigt som cancervården måste fungera i hela landet.

Varje vecka får drygt 45 patienter från norra Region Kalmar län sina cancerbehandlingar på Västerviks sjukhus. Det kan handla om cytostatika eller annan vård, förutom strålning, som är kopplat till cancersjukdomarna. Alternativet är en resa på 15-20 mil till den onkologiska kliniken i Kalmar. Dessa patienter är sköra och medtagna av långa perioder av cancerbehandlingar och inte sällan är immunförsvaret kraftigt nedsatt. Att då behöva tillbringa totalt sex timmar i kollektivtrafik, tur och retur, är inte försvarbart.

I Västervik har vi fått se hur vårdplatser ”sommarstängts” för att inte öppna igen på grund av personalbrist och nu väljer regionledningen att stänga den onkologiska verksamheten i Västervik från den 8 maj. Tillfälligt sägs det, men inget datum för när verksamheten ska öppna igen anges och någon trovärdig strategi för framtiden har inte presenterats.

Personalläget är akut. Regionledningen försöker rekrytera sjuksköterskor och en chef till enheten, en enhet som är stängd. Problemen är större än så, hittills har fast läkare saknats på behandlingsenheten och lokalerna är hälften så stora som det faktiska behovet. Trots förfrågningar och förslag från både förtroendevalda och medarbetare har den politiska ledningen hittills inte kunnat presentera en plan på hur utvecklingen för enheten ska se ut. Det enda svaret är att det är en prioriteringsfråga. Med andra ord väljer de att inte prioritera Västerviks sjukhus och patienterna i norra Kalmar län.

Moderater i Kalmar län har under flera år föreslagit att vi ska skapa cancercentrum på två platser i länet. Där kan vi bygga upp kompetens och skapa både dagvård och vårdplatser. Vi kan också förbereda oss och bygga en stabil organisation på lång sikt, då alla prognoser visar på att antalet cancerpatienter kommer att öka till det dubbla.

Cancerpatienterna i norra Kalmar behöver en cancervård som är nära, trygg och tillgänglig. Efter den 8 maj kommer förutsättningarna för detta drastiskt förändras. Därför kommer vi, Moderaterna i Kalmar län, i kväll den 2 maj, delta på den demonstration som går av stapeln i Västervik. Vi tar cancervården på allvar, och alla patienter har rätt att få en trygg och nära cancervård i rätt tid. Oavsett var de bor.

Inför valet 2014 sa oppositionspolitikern Stefan Löfven (S) att alla cancerpatienter skulle få sin vård inom fyra veckor. Statsministern Stefan Löfven har inte klarat att leverera det vallöftet. Tvärtom har köerna till cancervården blivit längre.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Malin Sjölander, oppositionsråd (M) region Kalmar län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev