måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M behöver be om ursäkt för affischsabotaget

Moderaterna, ett stort riksdagsparti, har gett sitt fulla stöd till egenmäktig vandalisering av ett annat partis valmaterial. Vad tycker partiledaren Ulf Kristersson om tilltaget? Det frågar sig Ilan Sadé, ordförande Medborgerlig Samling, och Fredrik Sander, toppkandidat i EU-valet för Medborgerlig Samling.

Publicerad: 9 maj 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolitikModeraternaStockholm

Den svenska demokratin behöver vitaliseras genom nya politiska rörelser, vilka kan stärka de uttunnade banden mellan de styrande och medborgarna. Men demokratin lider inte bara av denna försvagning av det medborgerliga inflytandet och deltagandet. Vi ser också ett växande förakt från maktens sida riktat mot nya rörelser, vilket tar sig uttryck i bristande respekt för rikets lagar och för de helt grundläggande demokratiska spelreglerna.

Vi i Medborgerlig Samling (MED) satte upp en mängd valaffischer i Stockholm efter midnatt den 5 maj, vilket var helt i enlighet med tillståndet från såväl Polisen som Stockholms stad. På Sergels torg kom affischerna att rivas ned av partifunktionärer från Moderaterna, vilka ansåg att MED bröt mot en överenskommelse som partierna i Stockholms stad ska ha ingått om att inte påbörja affischeringen förrän kl. 10.00 nämnda dag.

MED är dock inte part i någon sådan pakt för sjusovare. Gott om plats hade dessutom lämnats till alla andra partier i pakten som ville affischera senare på dygnet. Tillstånden hade följts till punkt och pricka.

Moderaterna i Stockholm borde därför be om ursäkt för sitt misstag och ge plats åt våra medlemsbetalda affischer bredvid deras egna skattefinansierade dito. Saken vore då löst på ett hedervärt sätt. I stället har Stockholmsmoderaterna, genom sin kommunikationschef Mattias Thorsson, gett sitt fulla stöd till de valarbetare som helt egenmäktigt rev ned MED:s plakat.

Trots att Moderaterna har konfronterats med att tillståndet var på plats och att MED inte har ingått någon överenskommelse, väljer M att ge sin officiella välsignelse till ett tydligt lagbrott! I nätpublikationen Dagens Opinion valde Thorsson rentav att sprida föraktfulla kommentarer om MED och insistera på att Moderaterna var i sin fulla rätt att riva ned affischerna med stöd av överenskommelsen som ingåtts mellan helt andra parter.

Somliga skulle kanske påstå att det inträffade är ett litet enstaka klavertramp i en mindre fråga som rör partiernas aktiviteter i centrala Stockholm. Så är dock inte fallet. Visserligen har valaffischer alltid drabbats av klotter och rivits ned, men nedrivningen vid Sergels torg och dess efterspel är någonting helt annat.

Vad som har hänt är att ett stort riksdagsparti har gett sitt fulla stöd till egenmäktig vandalisering av ett annat partis valmaterial. Det ser dessutom ut som en tanke att det är en pakt mellan etablerade partier i Stockholms stad som man hänvisar till, när vandaliseringen av det nytillkomna partiets material ska förklaras och försvaras.

Vilka signaler ger Moderaternas ställningstagande till valarbetare och aktivister i hela vårt land? Här har vi en händelse som utgör del av ett större problem: Föraktet för demokratiska och jämlika spelregler, samt synsättet att målet helgar medlen.

I valet 2018 var inte bara vandalisering av affischer och valstugor ett återkommande tema, utan det rapporterades även om övertramp och sabotage inne i vallokaler i en omfattning som vi knappast känner igen från tidigare val. En del av dessa övertramp begicks av valförrättarna själva. Somliga partiers valsedlar lades på en avsides plats, vilket försvårade för väljarna och utövandet av deras rätt till valhemlighet. Dessutom försvann valsedlar och kontrollen över ordningen i lokalerna brast på flera håll.

Att ett större riksdagsparti ställer sig bakom en olaglig förstörelse av andras valaffischer måste ses i detta större sammanhang av övertramp. Det är ett nytt steg mot osäkrare valrörelser, utan respekt för lagen och för rent spel.

Vi vill därför rikta ett par frågor direkt till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson:

Ställer du dig bakom Stockholmsmoderaternas tilltag? Hur ser du på att valarbetare självsvåldigt och utan laglig grund drar ned andra partiers affischer?

Vi förutsätter att Moderaterna besvarar våra frågor. Tystnad kan bara tolkas som ett godkännande av Stockholmsmoderaternas syn på saken.

Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling

Fredrik Sander, förste vice partiledare för Medborgerlig Samling, toppkandidat i EU-parlamentsvalet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PolitikModeraternaStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev