tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

M: ”Arbetet mot psykisk ohälsa måste prioriteras”

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin mer än tredubblades under förra mandatperioden. Nu står vi inför en ny mandatperiod – med samma statsminister och fortsatt växande vårdköer – vad tänker regeringen göra för att vända utvecklingen?

Publicerad: 30 januari 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I sina allvarligaste former kan psykisk ohälsa leda till självmord. Varje år sker cirka 15 000 självmordsförsök i Sverige. ”

Foto: Maxim Thoré, Bildbyrån / Fredrik Wennerlund


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaPsykiatriPrimärvårdSjälvmordModeraterna

Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem som vi fortfarande behöver lära oss mycket om. I Sverige är vi bra på att laga trasiga armar och ben, men vi vet mindre om varför människor mår psykiskt dåligt. Det måste ändras. Den psykiska ohälsan ska bekämpas med kraft.

Nyligen togs ett steg på vägen. En färsk kartläggning från Folkhälsomyndigheten visar att det finns stora ojämlikheter i psykisk hälsa mellan olika grupper. Framförallt är ojämlikheterna kopplade till inkomst och arbete. Barn som växer upp i socioekonomiskt utsatta hushåll drabbas oftare av psykisk ohälsa. Arbetslösa, personer med funktionsnedsättning och ensamstående föräldrar lider också av psykiska besvär i högre utsträckning än andra.

I sina allvarligaste former kan psykisk ohälsa leda till självmord. Varje år sker cirka 15 000 självmordsförsök i Sverige. I de värst drabbade kommunerna är självmord hela tio gånger vanligare än i de mest förskonade kommunerna, visade en kartläggning av TT nyligen. Det finns alltså också stora ojämlikheter i psykisk hälsa mellan olika delar av vårt land och bara runt hälften av de som försökt begå självmord söker hjälp. Så ska det inte vara.

Den som mår dåligt måste snabbt få stöd, oavsett var man bor. Att tvingas vänta på vård – eller att inte få vård alls – förvärrar problemen. I Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som riksdagen sa ja till i höstas, satsade vi två miljarder kronor på att korta vårdköerna. Vi dubblade också resurserna till forskning om hur man förebygger självmord.

Primärvården – den nära vården – behöver samtidigt förbättras. Minst en tredjedel av alla som kommer till primärvården söker sig dit på grund av psykisk ohälsa. Ändå brister ofta kunskapen och kapaciteten om dessa problem. Därför vill vi särskilt stärka primärvårdens arbete mot psykisk ohälsa.

Men för att tackla den psykiska ohälsan krävs också bredare insatser kopplade till utbildning och arbete. Ingen ska tvingas leva i utanförskap; att ha ett jobb att gå till på morgonen skapar delaktighet och gemenskap. Därför vill Moderaterna stärka arbetslinjen. Det handlar bland annat om att sänka skatten på arbete, starta yrkesskolor och utöka rätten till förskola för barn vars föräldrar är arbetslösa.

Psykisk ohälsa är ett av vår tids stora folkhälsoproblem, och det förväntas bli värre. Vi måste ägna mer kraft åt att förstå hur psykisk ohälsa kan förebyggas och motverkas. Det prioriterar vi moderater.

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, mer än tredubblades under förra mandatperioden. Nu står vi inför en ny mandatperiod – med samma statsminister och med fortsatt växande köer i vården – vad tänker Stefan Löfven göra den här gången för att vända utvecklingen?

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev