Debatt
M: Äldres trygghet går före bäversafari
Äldre har, precis som alla andra, rätt till ett socialt liv. Därför fanns en satsning på gemenskapsvärdar med i M/KD-budgeten. Den skär regeringen nu bort.
Publicerad: 15 april 2019, 08:31
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Regeringen försöker med vårbudgeten pricka av en 73 punkter lång önskelista. Men i stället för att satsa väljer regeringen att minska på resurserna på viktiga områden som polis, psykiatri och inte minst äldreomsorgen. Det är direkt klent.
I december röstade riksdagen fram en borgerlig budget som Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans arbetat fram. Sverige kommer i huvudsak att styras enligt denna budget fram till årsskiftet. Det finns dock ett antal förändringar i vårändringsbudgeten som innebär försämringar.
I stället för satsningar så genomför regeringen besparingar och på fel områden, med en närmast kirurgisk precision.
En del av det som regeringen nu tar bort är de resurser som finns för att skapa förutsättningar för att förbättra personalkontinuiteten i kommunernas hemtjänst. Tanken är att äldre ska få bättre möjligheter att utveckla relationer med medarbetarna i hemtjänsten. En god relation med den personal som kommer hem och hjälper ger ett bättre socialt liv och ökar tryggheten för den som är i behov av hjälpen.
Äldre har, precis som alla andra, rätt till ett socialt liv. Därför fanns en satsning på gemenskapsvärdar med i M/KD-budgeten, för kunna hjälpa till med olika aktiviteter för boende på äldreboenden. Detta skär regeringen bort. På samma sätt skär man bort pengar som syftar till att underlätta för äldre att träna tillsammans. För staten handlar detta om småpengar men för de enskilda individerna är det insatser som gör skillnad, där ”skillnad” betyder ett liv med fler sociala kontakter och trygghet i vardagen.
Moderaterna vill se ett samlat grepp i äldrepolitiken, något som regeringen tyvärr saknar. Hela vårdkedjan för äldre måste hålla ihop; från den första vårdkontakten och framåt. I dag har vi en grupp av multisjuka äldre som har stora behov. En fungerade helhet där olika behov möts med rätt vård och omsorg av rätt personal på rätt ställe skulle betyda mycket för framför allt den enskilde, men också för det offentliga.
Vi vill stärka äldres rätt till ett gott liv, också när krafterna tryter och behoven är stora. Äldreomsorgen ska ta sikte på att öka de äldres valfrihet och inflytande över vardagen, hur man vill leva, var man vill bo och vem som ska utföra den omsorgen.
Äldre ska inte behöva leva i ofrivillig ensamhet. Kommunen har ansvar för att se till att det finns resurser och tid i hemtjänsten att möta äldres ensamhet. Det kan innebära vissa utbildningsinsatser av medarbetarna. Frivilliga krafter kan också göra insatser.
Ledarskapet inom äldreomsorgen behöver utvecklas. Vi vill tillsammans med intresseorganisationer och utförare i äldreomsorgen utveckla en ledarskapsutbildning som täcker in äldreomsorgens alla verksamheter. Det stärker professionen. Utöver detta vill vi också stärka demensvården genom en strukturerad vidareutbildning vid Silviahemmet.
Självklart går det att ha en diskussion om vad som är statens uppgift och vad staten har ansvar för. Moderaterna lovar aldrig allt till alla, men i detta fall är valet både enkelt och glasklart: Vi sätter äldres känsla av trygghet och sociala liv framför resurser till naturguider. Alla dagar i veckan, dygnet runt.
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.