Debatt
”Lyssna på personalen som kör bussarna”
Kristoffer Tamsons (M) bör fråga sig om han själv skulle vara intresserad av ett yrke med 26 300 kronor i ingångslön, där toapauser rationaliserats bort, skriver Anna Sehlin (V) i en replik.
Publicerad: 3 februari 2023, 14:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Anna Sehlin, oppositionsregionråd, Vänsterpartiet Region Stockholm. Foto: Anna Dvrnik
Ämnen i artikeln:
KollektivtrafikBranschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag missar målet när de lägger fram sin lösning på bussförarbristen. Personalens villkor saknas, i vanlig ordning, helt i ekvationen.
För andra gången på kort tid lyckas Kristoffer Tamsons (M) lägga ut texten om kompetensbristen i kollektivtrafiken utan att nämna den viktigaste aspekten av problemet: personalens villkor och arbetsmiljö. Den här gången handlar det om bristen på bussförare och att vi måste göra mer för att fler unga ska välja yrket. Det är så klart helt sant; kompetensförsörjningen är en ödesfråga för både den rullande och den spårburna kollektivtrafiken framöver.
LÄS MER: ”Gör utbildningarna till bussförare attraktiva”
Men varför är det egentligen så att allt färre är intresserade av ett yrkesliv bakom ratten? Raster lyser numera med sin frånvaro i allt mer pressade scheman. Förare hinner inte längre säkerhetskontrollera sina fordon före avfärd när minuter, kronor och ören ska jagas. Upprörda resenärer och skurar av droppsmitta ska personalen hantera på egen hand. Kanske, kanske finns förklaringen till personalbristen någonstans här. Kristoffer Tamsons bör fråga sig om han själv skulle vara intresserad av ett yrke med 26 300 kronor i ingångslön, där toapauser för länge sedan rationaliserats bort till förmån för arbetsgivarens vinstmarginaler.
Tamsons har ägnat sin politiska karriär åt att sälja ut kollektivtrafiken till de bolag som medförfattaren Tomas Byberg representerar. Storstockholms Lokaltrafik (SL) kör inte längre en enda buss i egen regi, all trafik är upphandlad. När trafikbolagen pressar sina verksamheter och tävlar om de lukrativa kontrakten genom att erbjuda mest trafik till lägst pris är det alltid personalen som hamnar i kläm. Det är förarna som tvingas springa snabbare, anpassa sig till mer ”flexibla” scheman och färre kollegor, när budgivningen ska vinnas. Detta vet vi i Vänsterpartiet, och detta vet alla som arbetar i kollektivtrafiken.
Ska vi på allvar råda bot på kompetensbristen i kollektivtrafiken måste vi lyfta arbetsmiljö och arbetsvillkor högst upp på agendan. Endast så kan vi garantera att yrket blir mer attraktivt. Som tur är finns det ett ganska enkelt sätt att vända utvecklingen: lyssna på personalen.
Anna Sehlin (V)
Oppositionsråd Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Kollektivtrafik