Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lyft fisken i valrörelsen innan den försvinner”

Det lokala fisket är en del av ett kretslopp som kommer att förstöras om inte politikerna på nationell nivå tar detta på allvar, skriver debattörer från elva regioner och kommuner.

Publicerad: 6 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gustav Hemming (C), Anna Jähnke (M), Harry Bouveng (M) och Jan Lahenkorva (S), samtliga medlemmar av styrelsen i det regionala fiskenätverket.


Ämnen i artikeln:

NäringslivetVal 2022Livsmedel

I år är ett valår. Det innebär att partierna kommer att göra utspel i alla möjliga frågor där man vill övertyga väljarna om att ens eget förslag är det bästa förslaget. Här finns det en chans för partierna att lyfta fiskefrågan som får långt ifrån den uppmärksamhet den förtjänar. Våga ta ställning för våra småskaliga kustnära fiskare samt ge förslag på hur vi får en mer hållbar fiskepolitik både nationellt och på EU-nivå.

Fiskepolitiken i Sverige är inget att stoltsera med på något sätt. Under allt för lång tid har Sveriges ställning i fiskepolitiken varit att enbart följa grupptrycket i EU och inte våga se sig om över axeln och analysera våra egna sjöar, hav och vattendrag. På senare tid har det dock kunnat noteras en förändring i attityd med tanke på att riksdagen nu ska se över trålgränsen. Det är ett bra första steg men mer kan göras.

LÄS MER: Internetstiftelsen: Så får väljarna politisk information 

Dagens fiskepolitik gynnar till största delen det storskaliga industrifisket. När EU förra året valde att introducera en 80-procentig ökning av strömmingsfisket i Bottenhavet såg de hållbara kustfiskarna förskräckt på och menade att det kan leda till ett oundvikligt fiskestopp i närtid. Förra året hade kustfiskare svårt att hitta lämplig strömming i kustvatten medan det storskaliga industrifisket fångade stora mängder strömming i samma havsområden men längre ut till havs. Den strömmingen skickas sedan till Danmark och blir fiskmjöl.

Det våra nationella politiker måste inse är att det lokala småskaliga kustnära fisket är mer än bara en näringsbransch. Det är en förutsättning för att våra medborgare ska kunna ha färsk fisk på bordet. Det är en av grunderna till en levande besöksnäring i skärgård och på landsbygd. Det lokala fisket har en stor inverkan på människors vardag och regionernas livsmedelsproduktion. Det lokala fisket är en del av ett viktigt kretslopp som kommer att förstöras om inte politikerna på nationell nivå börjar ta detta på allvar. Det är dags att prioritera det hållbara lokala kustfisket snarare än det storskaliga industrifisket.

Vi ser möjligtvis en attitydförändring redan i dag i riksdagen. Att man nu på allvar börjat diskutera trålgränsen i riksdagen efter att flera partier tagit initiativ inom fiskepolitiken är bra. Men våra fiskare och lokala invånare behöver mer och förtjänar mer.

Därför vill det regionala fiskenätverket ta tillfället i akt att uppmana våra riksdagspolitiker att lyfta upp fiskepolitiken högt på valaffischen. Vi vill se nya och bättre förslag som gynnar våra lokala fiskare, förädlingsbranschen, besöksnäringen och den regionala livsmedelsproduktionen. Vi vill se att partierna vågar göra tydliga ställningstaganden för det lokala kustfisket som kommer att leda till ett tydligt agerande på nationell nivå och EU-nivå. Nu är det dags att vi alla kavlar upp armarna och lyfter fisken i valrörelsen 2022 innan den försvinner.

Gustav Hemming (C)
Skärgårdsregionråd i Region Stockholm och ordförande i det regionala fiskenätverket

Anna Jähnke (M)
Regionråd i Region Skåne och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Harry Bouveng (M)
Kommunalråd i Nynäshamns kommun och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Jan Lahenkorva (S)
Regionråd i Region Gävleborg och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Michael Cornell (C)
Regionråd i Region Östergötland och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket.

Ingrid Hermansson (C)
1:a vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Blekinge och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Nils-Olov Lindfors (C)
Regionråd i Region Norrbotten och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Marianne Elisabeth Andersson (C)
1:a vice ordförande i Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet i Region Sörmland samt styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Helene Andersson (C)
Regionråd och ordförande i tillväxtutskottet i Region Halland samt styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Karin Helmersson (C)
Regionråd i Region Kalmar och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Vesa Tschernij
Fiskeriingenjör i Simrishamns kommun och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev