Debatt
LUF: Anonyma vittnen urholkar rättsstaten
Förslagen om anonyma vittnen och kronvittnen är en behaglig quick-fix för politiker som inte vill ta sitt ansvar och förse rättsväsendet med de resurser som krävs för en effektiv brottsbekämpning, replikerar Simona Mohamsson rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet till Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.
Publicerad: 5 februari 2019, 18:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Replik. I en debattartikel föreslår Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson att Sverige bör tillåta anonyma vittnen och kronvittnen i kampen mot den grova brottsligheten. Men ett system där vittnen inte behöver tillkännage sig eller kan få straffrabatt om de hänger ut andra är farligt. Det riskerar att urholka rättssäkerheten och skapa en godtycklig rättsprocess. Det är oroväckande att en liberal företrädare föreslår något så illiberalt och rättsosäkert som anonyma vittnen.
Att allt färre vågar vittna är givetvis problematiskt och självklart är det ett viktigt mål för rättsstaten att kunna klara upp så många brott som möjligt. Det kan därför kännas lockande att ge fler incitament till att vittna, exempelvis anonymitet eller straffrabatt. Likväl kan problemet inte legitimera att vi kastar våra grundläggande rättsstatliga principer åt sidan. För precis som Pehrson framhåller i sin debattartikel så handlar det om att väga olika principer och vinster mot varandra.
På ena sidan av den vågskålen finns ytterst begränsade möjligheter om att några få fler kan dömas. På andra sidan finns riskerar vi att totalt frångå grundläggande rättsprinciper såsom rätten till insyn och en rättvis rättegång.
Trovärdigheten för ett vittnesmål minskar kraftigt om det är anonymt och den tilltalade vet inte vem vittnet är och kan heller inte ifrågasätta tillförlitligheten hos de uppgifter som lämnas. Det försvagar individens skydd mot statens maktutövning och ökar risken att bli oskyldigt dömd. En rättsstat ska vara balanserad, förutsägbar och trygg. Anonyma vittnen rubbar den balansen.
Frågan vi liberaler måste ställa oss är vad som är viktigast: att döma så många personer som möjligt eller att se till så många oskyldiga som möjligt går fria? Förslaget om kronvittnen bjuder in den organiserade brottsligheten till förhandlingsbordet med rättsväsendet.
Genom att agera kronvittne kan en misstänkt gängledare, genom lögner och dimridåer, skaffa sig fördelar genom att ange andra. Medbrottslingar som vittnar mot sina kompanjoner ska då få sänkta straff. Effekten blir att rättsväsendet riskerar att omvandlas till den organiserade brottslighetens marionett. Kronvittnen påverkar rättssäkerheten, förutsägbarheten och riskerar att leda till falska vittnesmål i domstolen.
De problemen som Pehrson lyfter kommer inte lösas av anonyma vittnen eller kronvittnen. De eventuella positiva effekterna av anonyma vittnen är mycket små och skulle inte stå i proportion till de förluster för rättssäkerheten de skulle innebära. Förslagen är en behaglig quick-fix för politiker som inte vill ta sitt ansvar och förse rättsväsendet med de resurser som krävs för en effektiv brottsbekämpning. Vi liberaler får inte glömma att vi måste skydda individen mot staten, inte bara mot brottsligheten.
Simona Mohamsson, 2:e vice ordförande och rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.