lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”LSS behöver inte fler år av utredningar”

Det behövs inte ytterligare år av utredningar av LSS. Om regeringen och samarbetspartierna C och L verkligen vill att ”alla som har rätt till stöd ska få det” så går det att ordna omgående.

Publicerad: 22 januari 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen och samarbetspartierna C och L vill utreda LSS på nytt. Det är inte bra nog på långa vägar, skriver debattören. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AssistansLöfven 2RegeringsbildningenKommunerLSSLSS-boendenFunktionsnedsättningFunktionsvariation

I förra veckan presenterades så till slut LSS-utredningen. En minst sagt omfattande utredning som tagit över två år att genomföra och som på sina 1 080 sidor innehåller en rad förslag till förändringar.

Men i fredags presenterade S, L, MP & C sin gemensamma överenskommelse där LSS och personlig assistans tas upp som en av 73 punkter. Där skriver partierna visserligen att ”alla som har rätt till stöd ska få det” och att man vill återupprätta den personliga assistansen, men man föreslår framförallt allt ytterligare utredningar som ska vara klara först 2021.

Det är inte bra nog. Inte på långa vägar.

LSS-utredningens förslag genomförs förhoppningsvis inte. Ingen politiker vill vara den som tar bort personlig assistans för barn. Dock så kan den personliga assistansen återupprättas här och nu utan ytterligare utredningar om politikerna bara vill det. Men vill man verkligen det?

LSS-utredningen har utsatts för massiv kritik från alla håll. Liberalerna har varit det parti som varit mest kritiska och talespersonen i LSS-frågor, Bengt Eliasson (L), tycker att utredningen bör kastas i papperskorgen.

Nu ryktas det också om att Bengt Eliasson kommer att vara ansvarig för en ny LSS-utredning  och att den nuvarande utredningen till stora delar kommer att kastas i just papperskorgen. Bengt Eliasson är en högt respekterad person inom detta område och Liberalerna och Centerpartiet har varit ivriga förespråkare för att återupprätta LSS och den personliga assistansen. Allt frid och fröjd med andra ord? Nej, långt ifrån.

För verkligheten är den att antalet personer som får assistans från Försäkringskassan har minskat varje månad sedan oktober 2015. De senaste månadssiffrorna från Försäkringskassan visade på att 9 av 10 personer får avslag på sina ansökningar.

Hur har det blivit så här? Regeringen har givit Försäkringskassan tydliga direktiv på besparingar och Försäkringskassan har verkställt. Andning, sondmatning, egenvård som tidigare var en naturlig del av personlig assistans godkänns inte längre som giltiga behov. Framförallt barn har i dag oerhört svårt att överhuvudtaget beviljas assistans. Regeringen tillsatte därför LSS-utredningen i maj 2016 för att komma tillrätta med det här. Påstod man.

För i princip är allt fokus i LSS-utredningen på ytterligare besparingar. Inte på förbättringar. Med förslagen kommer mer än 4 000 personer att mista sin assistans och hänvisas i stället till nya insatser som kommunen ansvarar för. Ingen vet vad dessa insatser innebär men alla fruktar på goda grunder att de kommer innebära mindre stöd och kommer att variera oerhört då varje enskild kommun gör sin egen tolkning. Tolkningar som dessutom påverkas av kommunens ekonomi.

Om den nya regeringen tillsammans med sina samarbetspartners L och C menar allvar med att man vill att ”alla som har rätt till stöd ska få det” kan man börja med att ge Försäkringskassan direktiv om att följa intentionerna i nuvarande LSS och bedöma rätten till personlig assistans enligt lagen. Inte enligt Försäkringskassans egen, godtyckliga vägledning.

Det skulle kunna ske redan nu. Det behövs inga omfattande utredningar som tar flera år för att åstadkomma det. Under 2018 tog det endast några månader från förslag till verkställande när det gällde att ”frysa alla 2-årsomprövningar”. Liknande snabbutredning och förändringar skulle kunna ske i de mest akuta fallen.

Därefter kan man lägga fram utredningens absolut bästa förslag, det om att staten ska ta över hela ansvaret för den personliga assistansen och att ”20-timmars gränsen”  avseende grundläggande behov försvinner. Förslagsvis träder detta i kraft 2021 och skjuts inte upp till nästa mandatperiod.

När det gäller mer detaljerade förslag gällande assistans och övriga LSS-insatser bör man lyssna på företrädare från funktionshinderrörelsen och anordnare. Precis som i alla branscher finns det säkerligen saker som går att ändra och förbättra och som kan leda till besparingar inom vissa områden, men lyssna då på dem som är experter. Först då förbättras kvaliteten.

Mikael Nordmark, pappa till Hugo som har en grav hjärnskada samt grundare av God Assistans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev