måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LRF: Ge oss mindre krångel och färre vildsvin!

Det ska inte gå att ducka för ansvaret om en ökad svensk livsmedelsproduktion. Det är ett ansvar som måste tas av många myndigheter och tydligt delegeras av regeringen. Det skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Publicerad: 5 november 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Genom att fler kan välja svenska livsmedel så kan vårt klimatavtryck minska,” skriver Palle Borgström.

Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LivsmedelMyndigheterLöfven 2Klimat

Om en dryg månad fattar regeringen beslut om 2020-års regleringsbrev. Då vill LRF se skärpta uppdrag kring förutsättningarna för livsmedelsproduktion till totalt 21 myndigheter. Skärpta uppdrag kommer sannolikt öka chanserna att nå livsmedelsstrategins mål, om mer svenskproducerad mat till 2030.

För klimatet är det viktigt att produktionen ökar. Naturvårdsverkets rapport om miljöpåverkan från svensk konsumtion, den så kallade Prince-rapporten, visar tydligt att svensk matproduktion är klimatsmart. Genom att fler kan välja svenska livsmedel så kan vårt klimatavtryck minska.

Det har nu gått två och ett halvt år sedan riksdagsbeslutet om livsmedelsstrategin, och det är dags för regeringen att använda hela sin verktygslåda. För att nå målen måste regeringen se till:

■ Att myndigheterna samverkar.
■ Att ansvar för en ökad livsmedelsproduktion läggs på fler myndigheter.

Det ska inte gå att ducka för ansvaret om en ökad svensk livsmedelsproduktion. Det är ett ansvar som måste tas av många och tydligt delegeras av regeringen. Insatsen per myndighet är viktig men för att nå hela vägen måste myndigheterna samverka mer med varandra.

Livsmedelsproduktion är en komplex verksamhet och fler myndigheter än vad man kan tro påverkar produktionsmöjligheterna. Prioriterade områden, som högre rättssäkerhet, bättre förståelse för företagande och en jämn och hög förvaltningskompetens, kan bara uppnås om myndigheter utbyter erfarenheter och fakta med varandra.

Redan när livsmedelsstrategin antogs gavs främjandeuppdrag till några få myndigheter. Året därpå följde en sen regeringsbildning som påverkade den tillfälliga regeringens möjligheter till tydliga regleringsbrev inför 2019. I år finns dock alla möjligheter att fylla regleringsbreven med tydliga uppdrag.

Tre myndigheter förtjänar extra uppmärksamhet – Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Anledningen är att deras verksamhet utgör basen för att bondens produktion ska vara möjlig. Här följer en sammanfattning av de uppdrag som LRF vill ska gå till dessa myndigheter.

Livsmedelsverket ska tillsammans med Konsumentverket och Upphandlingsmyndigheten ge konsumenter kunskap om svensk livsmedelsproduktion, så att de kan göra medvetna val, inte minst för klimatet. Det gäller områden som livsmedelssäkerhet, miljöpåverkan, djurvälfärd, antibiotikaanvändning, självförsörjning och hållbar samhällsutveckling.

Livsmedelsverket ska dessutom delta i arbetet med att ta fram storheter för att mäta områden som livsmedelssäkerhet, miljöpåverkan, djurvälfärd med flera. Dessa två uppdrag, om mer kunskap och möjlighet att mäta, är viktiga för konsumenternas möjlighet att påverka klimatutvecklingen i en positiv riktning.

Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket ska arbeta för att både förenkla och förkorta jordbrukets tillståndsprocesser. Myndigheterna ska också tillsammans undersöka möjligheterna för en nationell satsning på digitaliserad tillsyn och kontroll i livsmedelskedjan. Dessa åtgärder skulle förenkla administrationen för både myndigheter och företagare och frigöra tid och resurser till att förverkliga livsmedelsstrategins mål.

Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska få i uppdrag att föreslå åtgärder för att hantera landets viltstammar. I förlängningen kan det minska de enorma skador som bland annat vildsvin gör i svenska grödor. Den årliga notan som bara vildsvinen orsakar livsmedelsproduktionen ligger på 1,1 miljarder kronor årligen.

En bonde från Småland fick en fråga om potentialen att utveckla företaget. Han svarade att om man bara tar bort vildsvinsplågan och de krångliga myndighetskontakterna så finns det bara möjligheter!

Det säger något om att hinder faktiskt inte är oövervinneliga, att ambitionen och framtidstron hos bonden finns och att vi har satt fingret på vilka förändringar som behövs. Nu är det dags för verkstad.

Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev