Debatt
LR: Våga tänka längre om en likvärdig skola, moderater!
Det är dags för Moderaterna att börja leverera lösningar på lärarbristen och komma underfund med vad skolans bristande likvärdighet bottnar i. Våga ge er på skolans grundproblem i stället för att försöka bota symptomen, skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén inför Moderaternas Sverigemöte.
Publicerad: 26 mars 2021, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Ett parti som har ambitionen att bli statsbärande måste också leverera lösningar på hur man ska åstadkomma en likvärdig skola i hela landet,” skriver Åsa Fahlén. Foto: Fredrik Sandberg/TT
I dag riktar vi oss till Moderaterna som i helgen samlas till sitt digitala Sverigemöte. Vi förväntar oss att partiet nu lyfter fram skolfrågan. Alla internationella kunskapsmätningar talar sitt tydliga språk: Den svenska skolan har ett allvarligt problem med växande kunskapsklyftor. Samtidigt brottas skolan med en omfattande lärarbrist och andelen legitimerade lärare i grundskolan är nu nere i 70 procent.
Lärarbristen och den bristande likvärdigheten hänger dessutom i högsta grad ihop. Skolorna med de tuffaste utmaningarna är oftast också de med lägst andel behöriga lärare. Hur dessa utmaningar ska lösas samtidigt som kommunerna dessutom drar åt svångremmen är något för alla partier att fundera på.
På det lokala planet är Moderaterna med och styr i ett betydande antal kommuner och har därmed ett direkt ansvar för skolan och lärarförsörjningen. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) styrs hela 133 kommuner borgerligt. Det ger inte bara förutsättningar för Moderaterna att ta ledartröjan och bli ett riktigt föredöme i de lokala satsningarna på skolan – det är också ett ansvar som förpliktigar.
Ska vi förhindra att lärarbristen utvecklas till ett kroniskt tillstånd i svensk skola, krävs det rejäla krafttag från samtliga kommuner. Det är därför bekymmersamt att nästan samtliga av landets kommuner i detta läge väljer att lamslå skolan med nedskärningar. Detta är totalt kontraproduktivt om kommunerna på sikt – och på allvar – vill säkerställa alla elevers rätt till undervisning av legitimerade lärare.
Ska vi någonsin kunna vända utvecklingen måste den nu pågående avtalsrörelsen för lärare resultera i en uppvärdering av läraryrket. Det handlar om påtagliga resultat i form av minskad arbetsbelastning och högre lärarlöner. Moderaternas ansvar för detta är uppenbart med den starka ställning man har inom Lärarnas Riksförbunds motpart – SKR.
Ett parti som har ambitionen att bli statsbärande måste också leverera lösningar på hur man ska åstadkomma en likvärdig skola i hela landet. Det innebär att våga ge sig på de stora strukturella frågorna.
I dag är Moderaternas främsta skolpolitiska förslag att förlänga skoldagarna med en timme i tron att eleverna då ska lära sig mer. Men för det första saknar ett sådant förslag verklighetsförankring i lärarbristens Sverige. För det andra, att bygga ett hus utan en stadig grund är sällan något vinnande koncept. Det går inte att ha mer av samma i ett system som redan havererat, utan bättre vore att gå till botten med grundproblemet.
En alldeles utmärkt utgångspunkt när man utformar sin politik är att lyssna på professionen och på väljarna. De är överens om en sak: att dagens system med 290 kommunala huvudmän och flera tusen privata aktörer inte lyckas åstadkomma en nationellt likvärdig skola. Vill Moderaterna på riktigt göra verklighet av sin retorik om att alla barn i Sverige ska ges biljetten till klassresan måste förslagen matcha ambitionerna. Annars är risken uppenbar att den klassresa som erbjuds för väldigt många är en resa i fel riktning eller med en snabb returbiljett. Låt oss i stället hoppas att Sverigemötet blir startskottet för omläggning av den moderata skolpolitiken där alla Sveriges elever erbjuds en klassresa i rätt riktning.
Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.