Debatt
Löfvens Stockholmsskatt ställer stad mot land
Regeringens förslag till förändring av utjämningssystemet ställer stad mot land och norr mot söder. I stället för att bygga upp konflikter inom Sverige bör staten utjämna regionala skillnader via statliga skatter, skriver Irene Svenonius (M).
Publicerad: 29 augusti 2019, 17:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Förslaget måste stoppas, skriver Iréne Svenonius. Foto: Emilia Öije Bergqvist.
Under torsdagen beslutade regeringen att föreslå nya förändringar av kostnadsutjämningen inom utjämningssystemet. Att utjämna opåverkbara förutsättningar över landet är rätt, men genom att med precision ta från kommuner och regioner med tillväxt riskerar regeringen att minska de resurser som fördelas. Särskilt drabbas Region Stockholm som i tidiga beräkningar förlorar resurser som motsvarar drygt 2 000 sjuksköterskor per år.
Jag vet att glesbygden behöver stöd, jag är ordförande i byvårdsföreningen på den ö där jag är uppvuxen. Sverige, liksom Stockholmsregionen, tjänar på att hela landet kan leva. Här finns det inga politiska motsättningar. Som företrädare för Region Stockholm ser jag dock båda perspektiven.
Socialdemokraterna ställer av politiska skäl stad mot land, men det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Avfolkning kostar, men det kostar också att växa snabbt. Glesbygdens avstånd kostar, men i en tätbefolkad region uppstår tidsförluster av framkomlighetsproblem. Såväl tillväxtregioner som glesbygd behöver resurser för att klara sina utmaningar och behov.
Av alla 21 regioner finns det bara en region som betalar. Region Stockholm har varit och är den enda regionen i landet som är nettobetalare till utjämningssystemet. Förra året betalade vi 1,2 miljarder kronor och nu föreslås ytterligare miljardförluster. Bara den förändringen enligt utredningens förslag motsvarar årslöner för över 2 000 sjuksköterskor.
Det går också att invända mot processen. Det är nu fyra månader tills detta ska genomföras och stora delar av Kommun- och Regionsverige har redan fattat beslut om sina budgetar för 2020. Regeringens hantering av detta kan liknas vid ett hafsverk och den verkar inte heller ha tagit intryck av den massiva blocköverskridande kritik som framförts i remisserna. Förslaget och statsrådets hantering är under all kritik.
Att invånarna i Stockholmsregionen utgör en fjärdedel av landets befolkning, men redan i dag står för hälften av landets skatteintäkter är ett faktum. Det står inte i motsats till att invånare, jobb och företag i norra Sverige också bidrar till hela landets utveckling. Detta förslag är särskilt utformat att ställa stad mot land, norr mot söder.
I stället för att bygga upp konflikter inom Sverige bör staten utjämna regionala skillnader via statliga skatter. Efter det här regeringsbeslutet står hoppet till övriga partier i riksdagen. Det finns flera partier som historiskt har förstått att värna tillväxten och att inte särskilt straffa Stockholmsregionen. Det är dessa partier som nu måste ta ett kliv fram.
Om Region Stockholm drabbas av denna nya miljardskatt som endast stockholmarna betalar, en så kallad Stockholmsskatt, kommer det tyvärr att få konsekvenser för länsborna. Den utbyggda vården och kollektivtrafiken äventyras med regeringens besked.
Alla riksdagsledamöter som förstår värdet av en växande Stockholmsregion måste rösta nej till regeringens Stockholmsskatt.
Irene Svenonius, finansregionråd (M) Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.