söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Löfven bakåtlutad trots totalt jobbfiasko

Trots bidragsberoende, bedrägerier, bombningar, bilbränder och beväpnade barn är regeringen besynnerligt bakåtlutad. Under tiden håller moderatledda kommuner och moderater i opposition emot nedmonteringen av arbetslinjen, skriver de moderata kommunalråden Oliver Rosengren och Lars Rådén.

Publicerad: 3 februari 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraternas grundmurade motstånd mot att stoppa bidragsfusk lyser igenom runt om i landet, skriver debattörerna.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SysselsättningRegeringenStefan LöfvenArbetsförmedlingenBidragArbetslöshetBrott

Löftet om EU:s lägsta arbetslöshet blev istället den lägsta tillväxten och den sämsta utvecklingen för arbetslösheten i EU. Löfvens jobbfiasko och integrationsmisslyckande bär skulden för att nyheter om bidragsfusk, bedrägerier, bombningar, bilbränder och beväpnade barn avlöser varandra. Där utanförskap och bidragsberoende får slå rot, drar kriminalitet och otrygghet fram.

Regeringen spår allt högre bidragskostnader med sin egen politik. Trots det saknas reformer för att möta utvecklingen. Socialdemokraterna prioriterar istället friår, bidragshöjningar och ineffektiva åtgärder. Det är otydligt hur en lönesubvention, instegsavdrag, som är mindre än nystartsjobben ska ta fler nyanlända till arbete. Reformeringen av Arbetsförmedlingen får regalskeppet Vasas jungfruresa att framstå som en triumffärd.

För att nå full sysselsättning efter förmåga krävs att alla som kan arbeta, ska arbeta. Varje ansträngning ska löna sig och vår uppgift är att vara garanten för det. Att ställa krav är att bry sig. Alla ska bidra genom arbete och utbildning efter bästa förmåga. Att rättigheterna föregås av skyldigheter är en förutsättning för att Sverige ska gå runt.

Moderatledda kommuner och moderater i opposition håller emot nedmonteringen av arbetslinjen. Solnamodellen och Växjölöftet är två exempel på hur tydliga krav på motprestation, nära samarbete med arbetsgivare och individuellt stöd som gör fler anställningsklara sänkt bidragskostnaderna och tagit fler till jobb.

Aktivitetskrav minskar arbetslösheten och heltidsaktivering förkortar tiden i arbetslöshet. Socialdemokraternas rädsla för krav och förväntningar på arbetslösa har trots det gjort att åtgärder inte vidtagits mot de oroande rapporterna om brister i kontrollerna hos Arbetsförmedlingen: 80 procent av de nyanlända som inte följt sin etableringsplan har lämnats utan sanktion och var tredje arbetsförmedlare har underlåtit att vidta åtgärd mot personer som inte följer kraven på motprestation för bidrag.

Försäkringskassan varnar för att fusket med VAB-ersättning ökat med 50 procent på ett år och polisen om att bedrägeriutredningar för miljoner kronor som ligger på hög. Att straffen för bidragsbrott är för låga blir uppenbart när åklagare lägger ner åtal mot misstänkta i ett bidragsbedrägeri som omfattar 15 miljoner kronor. 400 000 personer som beviljats ett tillfälligt personnummer (samordningsnummer) har inte styrkt sin identitet. Det gör att människor kan ha flera identiteter samtidigt och begära ut mer bidrag än de har rätt till.

Socialdemokraternas grundmurade motstånd mot att stoppa bidragsfusk lyser igenom runt om i landet. I Växjö har de – tack och lov i opposition – röstat för att avskaffa det riktade arbetet mot bidragsbedrägerier och i Malmö visade revisionen att det helt saknas rutiner för att hindra felaktiga utbetalningar. 20 miljarder kronor årligen betalas ut felaktigt i bidrag i landet. Det är 5,5 procent av alla bidrag. Det mest upprörande är att andelen är den samma som en annan statlig utredning visade redan för tio år sedan.

För ett år sedan krävde vi reformer för att kommunerna ska kunna skärpa arbetslinjen. Sedan dess har läget i landet kraftigt förvärrats. Inget av kraven har hörsammats av vår bakåtlutade regering. Bidragen dämpar arbetsutbud och tillväxt, det tränger undan pengar till skolan, sjukvården och omsorgen. Istället för att stirra ner i en januariöverenskommelse behöver Sverige en regering som ser Sverige och åtgärdar problemen.

Oliver Rosengren, kommunalråd, Växjö (M)

Lars Rådén, kommunalråd, Solna (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev