onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LO: Anställningsvillkoren i kommunerna måste förbättras

Kommunerna bör anta mål om att minst 90 procent av de kommunala jobben ska vara tillsvidaretjänster och att en lika hög andel ska vara heltider, skriver Mirja Räihä, ordförande för LO-distriktet i Stockholms län.

Publicerad: 9 september 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Eftersom de osäkra anställningsvillkoren finns inom yrken som handlar om att ta hand om människor blir kvaliteten lidande,” skriver Mirja Räihä. Foto: Sandnes1970/Mostphotos, Pressbild


Ämnen i artikeln:

AnställningstrygghetLOKommunerVälfärd

Av de arbetare som är anställda i någon av kommunerna i Stockholms län är var tredje timavlönad. I ett par kommuner är uppemot hälften timavlönade. Att skillnaderna är stora visar att det är möjligt att erbjuda trygga jobb. De utmaningar som pandemin har satt ljuset på rörande kvalitet och kompetensförsörjning gör det nödvändigt att förbättra villkoren.

För ett par veckor sedan reagerade många på Aftonbladets rapportering om brovaktaren Mikael Steens anställningsvillkor. Efter 14 år i yrket ligger hans lön på 111 kronor per timme. Varje gång Trafikverket upphandlar nya entreprenörer är det dessutom oklart om han får ha jobbet kvar. Fallet är upprörande. Men många glömmer bort att osäkra anställningsvillkor är norm inom flera arbetaryrken i de flesta av landets kommuner. 

LO-distriktet Stockholms län har utifrån 13 nyckeltal rankat hur bra länets kommuner är som arbetsgivare. Resultaten visar att det finns stora skillnader när det gäller anställningsvillkor. I Nynäshamn, som hamnar högst i rankningen, är andelen timavlönade 6,5 procent. I Nykvarn, som hamnar på sista plats, är andelen timavlönade 16,8 procent.  

Siffrorna visar hur det ser ut totalt i kommunerna. För framför allt kvinnor inom arbetaryrken ser det helt annorlunda ut. Ungefär var tredje arbetare anställd i någon av länets kommuner är timavlönad, och i vissa kommuner är uppemot hälften timanställda. Personliga assistenter och vårdbiträden är de yrkesgrupper där det är vanligast förekommande. I genomsnitt är drygt sex av tio timavlönade. 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Sämre resurser kan förklara kvinnors ohälsa 

I resten av landet ser det ut på liknande sätt. Eftersom de osäkra anställningsvillkoren finns inom yrken som handlar om att ta hand om människor blir kvaliteten lidande. Barn, äldre och människor med funktionsvariation får ständigt möta nya ansikten. Och kompetensförsörjningen hotas av att unga människor väljer bort denna typ av yrken. Det är lätt att förstå då många har svårt att leva på sin lön och i slutänden får pensioner som inte räcker. 

LÄS OCKSÅ: Stjernkvist: ”Utan rimliga arbetsvillkor blir höjd pensionsålder ett slag i luften” 

Att det med politisk vilja är möjligt att ändra på det här visar Södertälje, där endast 10 procent av arbetarna är timavlönade. Vi vill att kommunerna ska anta mål om att minst 90 procent av de kommunala jobben ska vara tillsvidaretjänster och att en lika hög andel ska vara heltider. Förutom att säkra kvaliteten i välfärden och skapa goda arbetsvillkor, skulle ett genomförande av målen innebära ett stort steg framåt för jämställdheten.   

Mirja Räihä, ordförande för LO-distriktet i Stockholms län 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev